Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kupanje i neprijatni mirisi: Farmaceutkinja upozorila na 3 djela tijela

Preuzmite sliku

Naš organizam je vrlo kompleksan i dan-danas je polje interesovanja mnogih naučnika. Neki put može i te kako da nas zavara, zato je važno da “slušamo” signale koje nam šalje. Jedan od tih signala jeste i miris tela, čak i onda kad vodimo računa o ličnoj higijeni.

Farmacetkinja Julia Juerini upozorila je da ne zanemarujemo mirise koji dolaze od našeg tijela. Ona je otkrila nekoliko dijelova tijela na koje treba da obratite pažnju, a tiču se vašeg zdravlja:

1. Smegma

Smegma je sirasta, bjelkasta masa nastala taloženjem mrtvih ćelija kože u intimnim dijelovima tijela koja može vrlo neprijatno da miriše. Složićete se da partneru to neće da bude nimalo privlačno…

“Može da se javi kod neobrezanih muškaraca koji nisu dovoljno dobro oprali područje ispod kožice genitalije”, kaže Julia i dodaje da takođe može da se javi i kod žena, u predjelu između nabora vulve i klitorisa.

“Muškarci i žene treba da peru svoje genitalije najmanje jednom dnevno toplom vodom”, savjetuje farmaceutkinja i dodaje da ne pretjerujete sa upotrebom sapuna. Koriste onaj pH neutralan, kako ne biste izritirali intimnu regiju i tako podstakli gljivičnu infekciju.

2. Stopala

Stopala su idealno mjesto za razvijanje bakterija – topla i vlažna.

“Naša stopala su uvijek prekrivena sa dva sloja, čarapama i cipela, a svaki znoj koji smo proizveli je tu zarobljen”, kaže Julia. Pritom, da li ste znali da u našim stopalima ima oko 250.000 znojih žlijezda.

Stručnjaci savjetuju da izbjegavate sintetičke čarape i plastične cipele. Oni vašim nogama ne daju prostora za disanje, a pritom pospješuju razmnožavanje bakterija, a koje u kombinaciji sa prljavštinom stvaraju jako neprijatne mirise.

3. Tijelo

Svačije tijelo ima specifičan miris, a faktori koji utiču na to mogu da budu razni. Nekada nije dovoljno samo da se okupamo i namirišemo…

“Dok su nedostatak higijene i prekomjerno znojenje najbliže povezani sa mirisom tijela, promjene u vašoj ishrani, životnoj sredini, hormonima i lijekovima takođe mogu to da izazovu”, rekla je Julia i savjetovala da obratite pažnju na drastične promjene u znojenju, kao što je onda kada vas “oblije” hladan znoj ili dok spavate.

Prema mišljenju stručnjaka, najčešći uzroci noćnog znojenja su obično simptomi prije menopauze, određeni lijekovi (steroidi, lijekovi protiv bolova i antidepresivi), anksioznost, stres(Mondo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,