Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kritična godina nakon koje nam intelektualne sposobnosti polako opadaju

Preuzmite sliku

Ako ste prošli 24. godinu života, pred vama je vjerovatno kriza dvadesetih godina. No kao da to samo po sebi nije dovoljno, novo istraživanje sa Simon Fraser Univerziteta u Kanadi ubacilo nam je bubu u glavu da je 24. godina ključna i za našu inteligenciju.

Do tada, tvrde stručnjaci, naš mozak radi punom parom i u 24. godini dostiže svoj vrhunac, a nakon toga, naše intelektualne sposobnosti počinju opadati, prenosi cosmpolitan.hr.

Naučnici su okupili uzorak koji je činilo 3300 osoba u dobi između 16 i 44 godine života, te su testirali njihove kognitivne sposobnosti te mogućnosti multitaskinga. Provođenjem istraživanja došli su do zaključka da ne samo da se starenjem naše kognitivne sposobnosti smanjuju, već da je upravo 24. godina ključna godina kada naše sposobnosti počinju slabjeti. Nakon 24. godine, svakih idućih 15 godina naše se kognitivne sposobnosti smanjuju za čak 15%.

No nije sve tako crno jer je i u ovom slučaju još jednom potvrđeno koliko je ljudski mozak veličanstven organ. Tako smanjenje kognitivih sposobnosti koje dolazi s godinama mozak nadoknađuje iskustvom, preciznim pretpostavkama i eliminisanjem nepotrebnih informacija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje