Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Koje stvari možete uzeti iz hotelske sobe a za koje možete biti optuženi za krađu?

Preuzmite sliku

Gel za tuširanje, šampon, pribor za šivanje, papuče i ostale sitnice svakako možete iznijeti iz hotela. Ili ne? Travel reporter objašnjava koje stvari možete spakovati, a da ne budete kažnjeni.

Budite iskreni: koliko ste često spakovali bočice šampona i male sapune iz hotela u svoj kovčeg kada ste napuštali hotel?

U nedavnoj anketi istraživačke kompanije OnePoll u ime “Expedije” 78 posto Nijemaca izjavilo je da su neke stvari ponijeli kući iz hotela. Na prvom su mjestu proizvodi za osobnu njegu poput šampona i regeneratora koji završe u koferima 56 posto ispitanih, prenosi Fenix Magazin.

Popularne su i koverte i kemijske olovke (23 posto). Papuče su na trećem mjestu sa 18 posto, ispred čaja i kave na četvrtom mjestu (17 posto). Nešto manje traženi su ogrtači (14 posto), šalice (6 posto), ukrasi (4 posto), prekrivači (3 posto) i kuhala za vodu (2 posto), ali ne i nezamijećeni.

Ali je li to zapravo dopušteno?

Prvo jasna poruka: s čisto pravne tačke gledišta, ne smijete ništa ponijeti sa sobom iz hotelske sobe. Također ni gelove za tuširanje i sapune, kao i šampona i kreme. Strogo govoreći, sve je to dio hotelskih sadržaja i namijenjeno je za korištenje tokom vašeg boravka.

Ali: u praksi većina hotela na to zažmiri. Nakon što su artikli već iskorišteni, oni se ionako moraju zbrinuti. Dakle, ovdje nema problema.

Slična je situacija i s papučama. Hotel ih ne može ponovno koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih možete lako ponijeti kući. Neki hoteli nude i razglednice – kao pozdrav kući ili kao lijepi podsjetnik. Također ih možete uzeti bez posljedica.

 • Minibar se naplaćuje

  Možete bez oklijevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice ili jabuka na radnom stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj košari s raznim drugim vrećicama i poslasticama, možete pretpostaviti da je to dio minibara. I to se naplaćuje!

  Jasno je i nedvosmisleno kod većih stvari i predmeta koji se stavljaju na raspolaganje i drugim gostima – poput ogrtača, vješalica, ručnika, jastuka, suncobrana i budilica.

  Ako to uzmete sa sobom, tada ste podložni skaznenom progonu. To čak može dovesti do prijave. Naravno, knjige, pribor za jelo, posuđe i pribor za dom također su apsolutno zabranjeni za ponijeti.

  Ne treba li to posebno spomenuti? Nevjerovatno, ali da! Iz hotelskih soba navodno su već nestajali madraci, televizori i kompletna kupaonska oprema. Inače, to često pogađa hotelske kuće čiji liftovi vode direktno do podzemnog parkirališta.

  O svom iskustvu govorila je i Anke Cimbal, glasnogovornica Best Western Hotel Group. U posljednje vrijeme nije bilo velikih krađa.

  “Prošlo je dosta vremena otkako su ljudi dolazili s praznim koferima i onda sa sobom ponijeli svu posteljinu”, kaže glasnogovornica.

  – Sve dok gosti s vremena na vrijeme ponesu sapun sa sobom, nije problem. Uglavnom, možete čak biti sretni ako vas taj mali suvenir kasnije podsjeća na ugodan boravak u hotelu. “Drukčije je s ručnicima i ogrtačima – ne možete ih samo ponijeti sa sobom.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,