Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koja je razlika između buđi i plijesni, i kako ih se riješiti u kupatilu?

Preuzmite sliku

Čišćenje kupatila je ono što najmanje volimo pri dovođenju prostora u kom živimo u savršen red.

Međutim ako se oko ivica vaše kade i između pločica primjećuju crni tragovi, to je alarm koji vam signalizira da ste ozbiljno prekoračili termin za čišćenje. Buđ ili plijesan, su mrlje koje se javljaju u kupatilu, a vjerovatno niste ni bili svjesni toga da među njima postoje suštinske razlike, prenosi Ženski Magazin.

Razlike između buđi i plijesni

Buđ je opšti pojam za sve vrste mikroskopskih gljivica koje rastu u hifama ili višećelijskim nitima. Buđ se može razviti na bilo kojoj organskoj materiji – od kože, preko plafona, pa sve do poda, ako dolaze u dodir sa vodom. Ako u svom domu imate hroničan problem sa vlagom, buđ je neizbježna. Ona voli vlažno i toplo okruženje, zbog čega joj je kupatilo omiljeno. Takođe buđ izaziva neprijatan miris u prostorijama sa ograničenom cirkulacijom, kao što su podrumi.

Plijesan se s druge strane odnosi na samo određene vrste gljivica koje se obično pojavljuju tamo gde su nivoi vlage visoki, poput zidova u tuš kabini, pločica u kupatilu ili na prozorskim daskama. Plijesan predstavlja vrstu površinskih gljivica koje se mogu ukloniti jednostavnim sredstvima za čišćenje i četkom. Suprotno njoj buđ je mnogo rasprostranjenija po prostoru iako nije odmah vidljiva golim okom. U tom pogledu plijesan se brže eliminiše dok buđ stvara trajnija oštećenja.

Kako izgleda buđ a kako plijesan?

Da biste napravili razliku i znali kako da se izborite sa ovim problemom, važno je da upoznate svog protivnika. Plijesan obično izgleda poput mrlje žute, sive ili bele boje koja nalikuje na malu pečurku koja raste na površini izloženoj vlažnom okruženju. S druge strane buđ je obično zelene ili crne boje i nešto ljigavije teksture. Takođe umjesto da raste na vrhu vlažne površine, ona raste ispod nje.

Da li su buđ i plijesni opasni po zdravlje?

Kada se spore plijesni udahnu one mogu izazvati glavobolje, kašalj i probleme sa disanje. Buđ s druge strane izaziva mnogo ozbiljnije probleme, poput kardiovaskilarnih i respiratornih problema, migrena, bolova u zglobovima i mišićima, kao i intenzivnog umora. Osobe sklone alergijama mogu iskusiti komplikacije u vidu gušenja, nekontrolisanog kihanja, iritacije očiju i grla.

Kako se osloboditi buđi i plijesni?

Kako biste se oslobodili plijesni jednostavno posegnite za sredstvom za čišćenje koje sadrži u sebi hlor, koje se može kupiti u svakom supermarketu. Nosite masku pri čišćenju kako bi izbeglu potencijalno udisanje spora. Međutim ako imate problem sa buđi u svom kupatlu možete upotrijebiti mješavinu izbjeljivača i vode, kojima ćete obilno tretirati date površine. Kako bi spriječili da se buđ i plijesan pojavljuju, redovno provjetravajte prostorije u kojima dolazi do velike koncentracije vlage. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,