Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako reagovati kada dijete udari roditelja?

Preuzmite sliku

Djeca često udaraju braću, sestre i drugare kada im ne daju neku igračku ili im nešto nije po volji. Roditelji ovakve situacije rješavaju manje ili više uspješno, ali problem nastaje kada i oni postanu “meta” izražavanja nezadovoljstva.

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku djeteta i kažete nešto poput – Ne smiješ da me udaraš! Znam da si ljut, ali ne možeš da me biješ. To boli!

Bitno je da ovo izgovorite čvrstim glasom, jer ga učite pravilima ponašanja. Ovako mu pokazujete da znate kako se osjeća i da njegovo nezadovoljstvo ili bijes nisu problem, već način na koji ih iskazuje.

U ovakvim situacijama trebalo bi da jasno stavite do znanja djetetu koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Tek nakon toga možete da ga naučite kako da iskaže svoja osjećanja na pravi način.

Dopustite mu da viče iz sveg glasa, ili da nogama lupa o pod. Neka crvenim flomasterom šara po papiru ili rukama udara u jastuk. Ipak, prije nego što mu ponudite neku od ovih opcija, prvo odlučite koja od njih je za vas najprihvatljivija. Poenta je da mu pomognete da na nedestruktivne načine izrazi svoj bijes.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje