Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako njegovati suhu kožu tokom zime?

Preuzmite sliku

Pored brojnih zimskih i prazničnih čarolija koje nam donosi ovo doba godine, ono sa sobom nosi i određene zdravstvene tegobe.

Zimski period nije pogodan za kožu, pogotovo kod osoba koje se bore sa suhom kožom. Bez odgovarajuće njege suha koža može dovesti do pucanja i krvarenja, a oštra zima i vjetar samo pogoršavaju taj problem. Kako bi očuvali svoju kožu, bilo bi korisno poslušati par savjeta o njezi kože.

Tuširanje mlakom vodom

Iako mnogi od nas uživaju u dugom tuširanju u vrućem tušu, ovo zapravo uopšte nije poželjno za osobe sa suhom kožom. Vrela voda smanjuje nivo ulja i time dodano isušuje kožu.

Namažite kožu odmah nakon tuširanja

Njega kože nakon tuširanja ključna je kako bi spriječili oštećenja. Bitno je odabrati odgovarajuće kreme i ulja koji odgovaraju vašem tipu kože. Poželjno je poslije svakog tuširanja kožu nahraniti hranjivim materijama iz krema. Uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili maslace koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja.

Zaštita kože odjećom

Koristite zaštitnu odjeću poput rukavica i šalova, kako biste se zaštitili od hladnog vjetra, kiše ili snijega.

Unos tekućine

Kako su stigle niske temperature, potreba za unosom tekućine manja je nego u ljetnom periodu. Pored čajeva koje redovno pijemo, našoj koži potrebna je određena količina vode. Preporučuje se čak i mlaka voda sa limunom.

Kvalitetna prehrana

U zimskim mjesecima je vrlo važna konzumacija hrane koja sadrži puno vode. Preporučuje se voće kao što su jabuke, naranče, cvekla, kivi, mrkva. Našem organizmu potrebni su i vitamini kao što je vitamin C i D. Preporučuje se omega-3 kao dodatak prehrani. (azra.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,