Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jednako romantična: Pet prednosti malih vjenčanja

Preuzmite sliku

Čini se da velika vjenčanja kakva su dio tradicije u mnogim krajevima neko vrijeme neće moći biti dio stvarnosti, ali to nije razlog zašto i malo vjenčanje ne bi moglo biti posebno i upečatljivo, kako za mladence tako i za goste.

Osim toga, manja vjenčanja ima brojne prednosti, a ovo su samo neka od njih.

Manje stresa prilikom priprema

Organizacija vjenčanja, koliko god bila čarobna, stresna je za mladence, posebno ako sami sve organiziraju te ako moraju uskladiti velik broj različitih želja i potreba gostiju. Međutim, kada znate da ćete vjenčanje proslaviti samo u krugu najbližih prijatelja i porodice, kao rukom je odnesena velika količina stresa. Još će se uvijek javiti pokoji stresni trenutak jer je to normalno, ali kada znate da ćete na taj dan biti s ljudima koji vas zaista vole i podržavaju, sve ćete odmah gledati drugačijim očima.

 • Gosti su oni koje tamo i želite

  Običaj je da se na vjenčanja poziva i do nekoliko stotina ljudi, što uključuje i sve one osobe koje mladenci ni ne poznaju lično, ali je riječ možda o kolegama roditelja, dalekim rođacima iz petog koljena koje ni mladoženja mi mladenka nikada nisu vidjeli, komšijama za koje se osjeća da im se mora uzvratiti poziv, prijatelji iz djetinjstva s kojima mladenci nisu imali kontakt dvadeset godina i slično, bez za mladenci uopće žele sve njih na svome velikom danu.

  Manji troškovi

  Pitanje novca je najčešći uzrok svađa kod svih parova, a posebno kada je u pitanju planiranje vjenčanja. Sjednite s partnerom i zajedno prodiskutirajte različite mogućnosti vjenčanja i različite budžete koje biste mogli izdvojiti. Imajte na umu da cilj vjenčanja nije potrošiti životnu ušteđevinu ni dizati kredite, nego proslaviti svoju ljubav, a malo vjenčanje se tu savršeno uklapa.

 • Kako najveći dio budžeta odlazi na cvijeće, dekoraciju, najam restorana ili sale za vjenčanje, te hranu i piće, manji broj gostiju podrazumijeva i značajno smanjenje troškova. Trebat ćete manji prostor, a samim time i manje dekoracije te ćete potrošiti neusporedivo manje na hranu i piće. Međutim, imajte na umu da će neki troškovi ostati isti kao i prilikom velikog vjenčanja, a pritom se misli na cijenu haljine, odijela, frizure, šminke, cipela, fotografa i benda.

  Intimnija atmosfera

  Samim time što će broj zvanica biti mnogo manji nego što bi bio u nekim drugim okolnostima, atmosfera će biti intimnija. Mladenci će se moći posvetiti svakom gostu  i svi će se lakše opustiti, a vjerovatno i međusobno poznavati.

  Kako će biti potrebno uložiti i mnogo manje u rasvjetu, njome također možete postići posebnu, intimniju atmosferu, pa zapaliti svijeće (ili one na baterije) koje će tom posebnom danu dati „ono nešto“.

  To je i dalje poseban dan

  Ako ste odjednom svadbu sa stotinjak gostiju i velike sale morali premjestiti u mali restoran i zadržati se na dvadesetak najbližih, to ne znači da je vaš dan vjenčanja manje poseban. To je i dalje dan kojem ste se neizmjerno veselili, o kojem ste možda godinama maštali, a ako se pritom udajete za iskrenu ljubav svog života, sve ostao su samo detalji. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,