Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Japanski chef otkrio najčešće zablude: U našim restoranima sushi se rijetko gdje poslužuje

Preuzmite sliku

S početkom Olimpijskih igara sve su oči uprte prema Tokiju, i to ne samo kad je riječ o sportskim terenima.

Naime, sve je više ljudi koje intrigira popularnost japanske kuhinje, pa i  udio japanske hrane i pića koji se kupuju u Velikoj Britaniji su u velikom porastu. Zasad se bilježi rast salate od tune i japanskog džina, a neki supermarketi pokrenuli su i tematske akcije kako bi  iskoristili popularnosti OI-a u Tokiju.

Međutim, japanska kuhinja u Velikoj Britaniji, a vjerovatno i u većem dijelu svijeta, pogrešno je predstavljena, kaže finalist MasterChefa 2012. Andrewu Kojima, Japanac koji živi i radi u Velikoj Britaniji.

Andrew – koji je popularan kao Chef Koj – ima vlastiti japanski restoran Koj Cheltenham, bez sushija na jelovniku, poput 90 posto japanskih restorana .

– Velika je šteta što ove godine ne možemo ići na Olimpijske igre u Tokio. Jako sam se radovao Olimpijskim igrama 2020. jer mi je to bila još jedna prilika da predstavim raznolikost japanske hrane, manje od godinu dana nakon Svjetskog kupa u ragbiju – kaže.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alex Mih (@eatoffthemenu)

Dodaje kako je najčešći komentar koji čuje od ljudi koji se vrate iz Japana to da je riječ o potpuno različitoj zemlji u odnosu na bilo koji dio svijeta gdje su dotad bili te da im je hrana bila – savršena.

– U Japanu je jako teško jesti loše, čak i u turističkim destinacijama. Ali, ako razgovarate s ljudima koji tek trebaju otići u Japan, najčešća zabluda je da u prehrani dominira sushi. To je način na koji je japanska kuhinja zastupljena u svijetu, ali to zapravo nije njen stvarni odraz. Godinama sam se suočavao s tom predrasudom, zato sam i odlučio otvoriti vlastiti restoran u kojem se ne poslužuje sushi, pa i napisati knjigu ‘No sushi’ – kaže Chef Koj, koji vodi internetski kurs japanske kuhinje i rado je istaknuo neke od najčešćih zabluda.

Sushi nije često jelo u Japanu 

– Manje od 10 posto restorana u Japanu su restorani u kojima se poslužuje sushi. Pritom se i ne misli na sirovu ribu, već na kiselu rižu, što se postiže namakanjem riže zaslađenim octom. Dakle, sushi uvijek mora biti s rižom, dok sashimi ne dolazi s rižom. I ne morate koristiti štapiće za ovo jelo: Sushi je izvorno bio brza ulična hrana koja je dizajnirana da se jede prstima – pojašnjava Chef Koj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victoria (@pershorepatty)

Katsu nije vrsta currya   

– Katsu je zapravo kratica za katsuretsu, što je japanska riječ za kotlete. Slučajno se curry umak obično poslužuje uz kotlete premazane panko mrvicama, ali katsu nije sinonim za taj umak – pojašnjava još jednu zabludu.

Klonite se sojinog umaka

– Toliko puta u japanskim restoranima vidim tanjire u kojima hrana pliva u umaku od soje. Maknuo sam sojin umak sa stolova u vlastitom restoranu, jer potpuno utapa sve nježne okuse hrane – kaže chef o još jednoj uvriježenoj zabludi da sva japanska hrana pliva u tom umaku.

Sake nije rakija i može se piti hladan

– Sake nije rakija. Budući da se služi u malim čašicama, mnogi ljudi misle da je to rakija i da se lako napiti. Zapravo, sake se kuha poput piva i samo je malo jači u alkoholu od vina. Ne mora uvijek biti topao, to je ponekad način da se maskiraju okusi u lošem sakeu. Dobar sake treba biti sobne temperature, ili čak malo rashlađen, posebno ljeti

Nije uvijek na meniju lagana hrana 

– Japanska hrana je zdrava, Japanci žive duže od svjetskog prosjeka, ali u riži u sushiju ima puno skrivenog šećera, a mnoštvo najpopularnijih namirnica zapravo je prženo u dubokom ulju, poput  pržene piletine, tempura, tonkatsua. Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu postoje tek jedno stoljeće i nadahnute su stranim utjecajem (npr. ramen i gyoza iz Kine, katsu curry umak iz Indije, tempura od Portugalaca). (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,