Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izvucite najbolje iz svake namirnice: Ovo su najzdravije kombinacije

Preuzmite sliku

Loše kombinacije hrane, poput pršuta i dinje te piletine u umaku od pavlake, otežavaju probavu, dok dobre tijelu obezbjeđuju važne vitamine i podstiču “topljenje” masti, tvrde nutricionisti.

Meso u umaku od pavlake ili s tjesteninom nije dobar izbor, a riža i mahunarke su odlična kombinacija za jači imunitet i gubitak kilograma. Neke namirnice nije dobro kombinovati jer poništavaju ljekovito djelovanje jedna drugoj. Ponekad mogu djelovati štetno, jednako kao što i neke kombinacije namirnica, kad ih jedemo u istom obroku, mogu imati još snažnije ljekovito djelovanje, napominju stručnjaci. Kako biste dobili najbolje od svake namirnice, evo nekoliko savjeta s čim da ih kombinujete, piše NN.

Prženi tofu + smeđa riža, slanutak i crvena paprika


  • Mahunarke u kombinaciji s rižom stvaraju jači aminokiselinski sastav nego svaka namirnica posebno, pa u kombinaciji s tofuom dobijamo jak proteinski obrok, posebno za vegetarijance. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza iz mahunarki.

    Riba + blitva ili špinat

  • Riba je bogata selenom, A, D i E vitaminima topivim u mastima. Povrće sadrži beta karoten i vitamin A. Maslinovo ulje pospješuje iskoristivost vitamina topivih u mastima, koji sa selenom iz bijelog luka i ribe stvaraju još jači učinak.

    Voda + sok od brusnice

    Ova kombinacija sprečava nakupljanje streptokoka koji se “skrivaju” u usnoj šupljini te lijepe na površinu zuba. Između ostalog, sok od brusnice sprječava stvaranje plaka na zubima.

    Jaja + sir

    Dvoje jaja obezbjeđuje oko 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom D, koji je neophodan za bolju apsorpciju kalcijuma iz sira. Vitamin D i kalcijum neophodni su za zdravlje i čvrstoću kostiju.

    Meso + ruzmarin

  • Tokom roštiljanja i prženja mesa mogu se stvoriti štetni spojevi heterociklički amini (HCA), koji mogu povećati rizik od raka. Ruzmarin sadrži antioksidanse koji mogu spriječiti zadržavanje HCA tokom kuhanja.

    Crveno vino, borovnica + bademi

    Resveratrol iz crvenog vina i E vitamin iz badema djeluju sinergijski jače za očuvanje krvnih sudova i protiv zgrušavanja krvi. Osim u vinu, resveratrol se može pronaći i u borovnicama.

    Crvena paprika + pasulj

    Crni pasulj izvrstan je izvor željeza. Vitamin C iz crvenih papričica suprotstavlja se djelovanju fitata i tako olakšava organizmu pristup većem nivou željeza iz pasulja. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,