Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz ugla naučnika: Kako putovanje mijenja naš mozak

Preuzmite sliku

Svi znamo koliko nam prija i podiže raspoloženje kada smo na svježem vazduhu ili u prirodi. Ispostavilo se da postoje i neke veće dobrobiti kada smo na odmoru van kuće. Naučnici su otkrili da vrijeme provedeno u opuštanju može da doprinese i fizičkim promjenama u našem mozgu.

Razlog? Odmor proveden u prirodi, kao i putovanje na neku dalju destinaciju (u divljinu, na more, selo, planinu, bilo koje nezagađeno mjesto) ne samo da nam daje nove impresije već nam pomaže da ne razmišljamo. Prema stručnjacima, najbolji način da se suočimo sa lošim raspoloženjem jeste da „isključimo“ mozak. I najinteresantnija stvar je da kada uspijemo to da uradimo, naš mozak može bukvalno da se transformiše.

Ova teorija je potvrđena kada je grupa naučnika sprovela test među ispitanicima koji su otišli u šetnju u šumu na samo sat i po vremena. Kod svakog ispitanika primijećena je smanjena aktivnost u prefrontalnom korteksu – a to je dio mozga odgovoran za psihološke bolesti i poremećaje.

Zamislite šta bi moglo da bude ako bi osoba provela ne samo sat i po u šumi, već nekoliko dana ili više.

Naučnici su takođe proučavali kako promjene u mozgu mogu da utiču na naše svakodnevne živote. Zatražili su od ispitanika da provedu nekoliko dana van grada, bez novih tehnologija – telefona, laptopa itd. Zatim su rješavali test kreativnosti i komplikovanih zadataka. Rezultati su pokazali da se povećao nivo njihovog kreativnog razmišljanja za 50 posto.

Da biste uživali u dobrom zdravlju i u istinskoj sreći, da biste dugo živjeli, da biste imali harmonične odnose, onda bi trebalo povremeno da ostavite sve što vas uznemirava, i da otputujete na neko mirno mjesto i sredite misli. To smo i znali, ali sada imamo i potvrdu naučnika. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,