Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Zašto je obilježavanje rođendana djece toliko važno?

Preuzmite sliku

Kad se djetetov rođendan približi, neki se roditelji često uzbuđuju i unaprijed se pripremaju za proslavu te prigode. Ali, postoje i roditelji koji radije odlučuju uopće ne održavati proslavu. To bi moglo biti kontraproduktivno, piše Bright Side.

Sve se promijenilo. Ono što se nekada smatralo jednostavnom proslavom rođendana sada je postao razvoj čitave tematske zabave, s preko 50 gostiju, personaliziranim stolovima sa slatkišima i skupim ukrasima koji će vjerovatno završiti u smeću, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, dr. Jacqueline Woolley zagovara važnost obilježavanja rođendana na smisleni način jer djeca, poput odraslih, traže objašnjenja za lične događaje. Dr Woolley je uradila istraživanje između pojmova starosti i rođendana kod djece. Za istraživanje je ispitano 99 američke djece u dobi od 3 do 5 godina. Procedura je bila jednostavna, jer su svi predstavljeni po istom scenariju: troje dvogodišnje djece je trebalo napuniti 3 godine. Prvo djete je moglo imati zabavu, drugo nije, a treće je imalo zabavu, ali u 2 dijela. Potom su volonteri zamoljeni da kažu koliko će imati svako dijete. Rezultati su otkrili da su mnogi od njih rekli da će onaj koji nije imao zabavu ipak imati dvije godine, a također su odgovorili da će onaj koji ima 2 zabave biti star 4 godine.

 • Testovi dr. Woolleyja otkrili su da je za djecu predškolske dobi važno naizgled naglo mijenjanje vremena s vremena na vrijeme: budući da ne postoji očigledan ili neposredan fizički uzrok, kao što je slučaj s drugim vrstama promjena, djeca smatraju rođendansku zabavu kao redovan događaj koji pospješuje rast. Dr. Woolley vjeruje da ako je za četvorogodišnjaka svrha zabave navršiti 5 godina, onda je to slavlje ono što se računa. Pa bi roditelji mogli uzeti u obzir i sljedeće prednosti ovih događaja.

 • Povećavaju samopoštovanje

  Kad se dijete osjeti proslavljenim, ono se osjeća voljeno i smisleno u svojoj porodičnoj ulozi. Njihov rođendan postaje važan u životu njihovih roditelja.

  Jačaju porodične veze. Pozitivno je imati porodične tradicije. Bez obzira na veličinu proslave, ono što je relevantno, je osjećaj biti zajedno da bismo proslavili nešto posebno.

  Uspostavljaju društvene odnose

  Poziv nekoliko prijatelja, baka/nena i djedova ili cijele porodice na rođendansku zabavu pomaže djetetu da se bolje poveže kroz osjećaje druženja i ljubaznosti.

  Stvaraju pozitivne uspomene

  Istraživanje sjećanja predškolskog uzrasta kaže da većina sjećanja iz djetinjstva zapravo nisu sjećanja, već sjećanja stvorena iz mnoštva podataka prikupljenih iz različitih izvora na nesvjestan način, poput senzacija, mirisa i muzike. Dakle, stvaranje sjećanja sa proslave može biti nešto zaista smisleno.

  Pomaže im da imaju percepciju vremena

  Djeca nisu svjesna svog rasta. Zato su rođendani odličan način da otkriju proces odrastanja.

 • Neki se roditelji mogu osjećati pod pritiskom da proslave rođendan svog djeteta. Međutim, proslava još jedne godine života vašeg djeteta ne mora biti preteška. Djeca su više motivisana ili uzbuđena proslavama gdje se uzimaju u obzir njihove emocionalne potrebe i gdje se osjećaju voljenim.

  Dakle, jednostavno puhanje svijeća i jedenje torte može biti samo po sebi slavlje. Ono što je važno nije najsofisticiranija rođendanska torta na svijetu, niti najskuplji poklon najprestižnije prodavnice, već toplina okoline u kojoj se dijete osjeća uključenom, sigurnom i uvaženom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,