Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iskustvo jedne djevojke: “Šta bih voljela da sam znala prije ugradnje silikona…”

Preuzmite sliku

Brianna Lewis, koja je u svojoj 22. godini odlučila da poveća grudi, podijelila je šest savjeta koje bi voljela da je čula prije nego što je riješila da ugradi silikone.

Ova djevojka je za Glamour objasnila kako joj se nikada nisu dopadale njene male grudi. Odrasla je u eri kada je Pamela Anderson bila najveća zvijezda, pa je oduvijek željela bujno poprsije, baš poput zvijezde „Čuvara plaže“.

Ipak, odlučila se za implante veličine B korpe, a uzor joj je ipak bila Gisele Bundchen, a ne Pamela. Mislila je da je ta veličina proporcionalna njenom tijelu. Pažljivo je odabrala hirurga, a kaže da se od operacije dugo oporavljala.

„Sada, sa 35 godina, moje grudi su niže i opuštenije – zahvaljujući dojenju i gravitaciji. Ali jedna stvar se nije promijenila: ako se odlučite za povećanje grudi, to najvjerovatnije neće biti vaša jedina operacija“, ističe Brianna.

Ovo je njenih šest savjeta prije nego što se odlučite za silikone.

Implantati ne traju zauvijek

Rok trajanja implantata razlikuje se u zavisnosti od vrste i proizvođača, kaže Brianna.

„Moji prvi implantati dobili su desetogodišnju garanciju. Ali čak i uz garanciju, možda će propasti prije toga. Studija iz 2011. godine otkrila je da je svakom petom pacijentu potreban postupak revizije prije desetogodišnjeg roka trajanja. Međutim, u nekim slučajevima implantati mogu trajati i mnogo duže od garancije“, kaže ona.

Morate znati šta ne može da se postigne

Povećanje grudi učiniće ih bujnijim, ali ta operacija ne može da izmijeni njihov oblik, prenosi nova.rs.

Dobar hirurg doduše može da se pozabavi manjim vrstama asimetrije i opuštenosti grudi. Ali ako ste imali više trudnoća ili oscilacija u težini, za vas nije ugradnja implanta, već lifting grudi, poručuje Brianna.

Imate nekoliko opcija

Postoje dvije vrste implantata: fiziološki rastvor i silikonski gel. Implantati ispunjeni fiziološkim rastvorom izazivaju manje briga – u slučaju da puknu, vaše tijelo lako apsorbuje slanu vodu. Implantati ispunjeni silikonom izgledaju prirodnije, ali mogu dovesti do stvrdnjavanja ili oteklina na grudima ako gel iscuri. Preporučuje se da redovno idete na pregled magnetnom rezonancom kako biste bili sigurni da se to nije dogodilo.

„Prije jedne decenije tu su se završile vaše mogućnosti, ali sada postoje visoko kohezivni implantati od silikonskog gela – i oni sa razlogom dobijaju na popularnosti. Zbog izuzetno gustog punjenja, manja je vjerovatnoća da će puknuti ili procuriti. Takođe su bolji u zadržavanju oblika i pomažu u umanjivanju vidljivih nabora, što je najvažnije za mršavije žene poput mene“, kaže Brianna.

Promijenili su se estetski ukusi

B korpa je nova C korpa, poručuje Brianna.

„Žene više ne žele da imaju ogromne balone za grudi“, kaže.

Izbor se razlikuje od pacijenta do pacijenta – a zavisi od visine osobe, širine trupa, pa čak i oblika rebara.

Implantati donose zdravstvene rizike

Preko 10 posto pacijenata navodno doživljava otvrdnjavanje dojke uzrokovano skupljanjem tkiva ožiljka oko implanta. Prisustvo implantata takođe može otežati rano otkrivanje raka dojke. A opšta anestezija potrebna za operaciju dolazi sa svojim komplikacijama.

„Dobar doktor vam ništa od toga neće uljepšavati“, upozorava Brianna.

Pripremite se za duži oporavak od operacije

Poslije operacije neko će morati da vam pomaže da legnete i ustanete iz kreveta i radite skoro sve ostalo.

„Do četvrtog dana uspjela sam da se vratim na posao (od kuće), ali morala sam da pravim česte pauze da bih se odmarala“, kaže Brianna, dodajući da joj se tek poslije dvije sedmice u potpunosti oporavila.

Ako trenirate, očekujte da ćete biti ograničeni na lagano hodanje tokom prve sedmice, a zatim na lakše vježbe za donji dio tijela tokom druge sedmice, nakon čega slijede lagane vježbe za ruke u trećoj sedmici.

„Poslije četiri sedmice većina otoka će splasnuti, a poslije šest sedmica osjećala sam se prilično normalno. Iako se vam se to možda čini kao dobro vrijeme za dijetu, nije – vašem tijelu su potrebne dodatne kalorije da bi podstakli zarastanje“, kaže Brianna.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje