Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Inspirativna priča: Sabina je kuharica 8 sati, nakon toga održava 4 plastenika i sve što proizvede to i proda

Preuzmite sliku

Sabina Prokošak Zumeri je vrijedna žena koja se pored svog osnovnog posla, kuharice, bavi i plasteničkom proizvodnjom.

Krenula je kao hobi, za kuće, a sada ubire plodove svoga rada. Ima 4 plastenika i sve uspije prodati i iskoristiti. Kaže da se sve može kad se hoće.

Sabina uzgaja povrće, paradajz i paprike. Na pitanje novinara kako je sve krenulo, te kada se prvi put susrela sa motikom kaže.

“2015. godine pravim svoj prvi plastenik i pokrećem plasteničku proizvodnju. To je sve krenulo iz hobija i tada ja počinjem da se bavim ovom proizvodnjom. Nisam ni pomišljala da će se iz ovoga izroditi neki biznis, nego je bilo za kućnu upotrebu. Nakon ovog prvobitnog, došla su i 3 nova plastenika koja sada imam”, ističe.

Sabina ima dulum zemlje, i cijeli taj dulum je pod plasteničkom proizvodnjom.

Bez iskustva

Upitana da li je imala iskustva pri samom pokretanju biznisa, Sabina kaže;

“Ma kakvo iskustvo. Prvo ja nisam Bugojanka, nego sam iz Jajca. Živjela sam 18 godina u Splitu. Po zanimanju sam krojačica, a trenutno radim kao kuhar. Vjerujte nisam ni cvijet znala posadit, a kamoli papriku, paradajz. Iskustvo dolazi sa radom, sa motikama, sa grabljama. Ne treba ti ništa, ako imaš volje.”

Sabina kaže kako je pored primarnog posla, plastenička proizvodnja jedna velika ljubav.

“Bogami treba dosta truda da bi se postiglo ovo što mi postižemo.”

U četiri plastenika koliko ih ima, Sabina posjeduje 2200 sadnica. Dva plastenika su pod paradajzom, jedan je crvena paprika babura, a jedan plastenik je žuta paprika. Jedan dio se proda, jedan dio podijeli, a nešto se ostavi i za zimnicu, jednostavno, kako Sabina kaže – ne propada ništa.

“Savjetujem svakoj ženi, ako joj muž ima mogućnosti, ako ona ima volje da sama sebi uzgaja svoje proizvode, da svoju familiju hrani pravom hranom, domaćom hranom”.

Cjelokupan razgovor sa Sabinom pogledajte u priloženom videu ispod.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje