Petak, 10. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju ne biste trebali kombinovati sa jakim alkoholnim pićima

Preuzmite sliku

Tokom večere ili svečanih gozbi, uz ukusnu hranu prisutan je i alkohol.

Obično se večera počinje uz aperativ i lagano predjelo, a nakon jela konzumira se pivo ili vino. Međutim, ispostavlja se da često biramo pogrešne proizvode.

Pogledajte listu hrane koja se, prema nutricionistima, apsolutno ne treba kombinovati sa jakim alkoholnim pićima, prenosi Ženski magazin.

Slatkiši

Naravno, niko ne pije votku sa kolačima, ali na primjer, mnogi vole da pojedu tortu nakon čaše alkohola. Ali prije nego što to učinite, trebalo biste da pomislite da je glukoza važnija za organizam, pa će prvo razgraditi visokokalorične kolače, a potom uzeti alkohol. Rezultat je brza opijenost i mamurluk.

Začinjena hrana

Začinjena hrana povećava opterećenje u stomaku.

Voće (posebno dinja, lubenica, grožđe)

Bilo koje voće, uključujući lubenicu i dinju, može se jesti uz alkohol do 30 stepeni. Ali ako ove proizvode jedete sa jakim alkoholom, na primjer, tekilom ili votkom – ovo je veliki stres za crijeva. Pod uticajem alkohola, ovi proizvodi brzo fermentiraju u crijevima.

Masno pečeno meso

Masna pržena hrana negativno djeluje na jetru i pankreas, a u kombinaciji sa alkoholom – ovo je dvostruko opterećenje koje neće donijeti dobro.

Koju hranu možete da pijete uz jaka alkoholna pića?

-kiseli krastavci, paradajz i kupus;

-salate i jela sa kuhanim krompirom.

-pečeno ili kuhano meso sa malo masti;

-plodovi mora.    (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,