Subota, 11. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hit Starbucksa: Recept za ledenu kafu s mlijekom idealan za topao dan

Preuzmite sliku

U proljeće ove godine Amerikanci su pili Iced Brown Sugar Oatmilk Shaken Espresso iliti ledenu kafu sa zobenim mlijekom i sirupom od smeđeg šećera.

Ledena kafa

Starbucks svake sezone iznenadi svoje goste novim okusima i neobičnim pićima. U jesen njihovi kupci luduju za Pumpkin Spice Latteom – kafom s mlijekom aromatiziranom začinima koji bi se inače našli u piti od bundeve. U proljeće ove godine, pak, Amerikanci su pili Iced Brown Sugar Oatmilk Shaken Espresso iliti ledenu kafu sa zobenim mlijekom i sirupom od smeđeg šećera.

Štaviše, piće je bilo toliko traženo da je Starbucks ostao bez zaliha zobenog mlijeka (švedskog brenda Oatly) zbog čega ga je privremeno prestao posluživati. To je nadahnulo poneke zaljubljenike u ledenu kafu sa zobenim mlijekom i sirupom od smeđeg šećera da naprave svoju verziju kod kuće kako bi dobili taj neodoljivi kofeinski fiks čak i kada ga nije bilo u redovnoj ponudi.

Sastojci za sirup od smeđeg šećera:  3 kašike vode, 2 kašike smeđeg šećera, ½ čajne kašičice ekstrakta vanilije , ¼ čajne kašičice cimeta u prahu

Sastojci za ostatak pića: espresso , kockice leda , zobeno mlijeko po želji

Priprema:  Sastojke za sirup od smeđeg šećera stavite u plitki lončić i zagrijte na šporetu. Kuhajte ga na umjerenoj temperaturi uz često miješanje sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Skuhajte espresso na uobičajeni način i prelijte ga preko jedne kocke leda stavljene u staklenku s poklopcem. Ako nemate aparat za espresso možete skuhati i jaču tursku kafu.

Kafi dodajte jednu do dvije kašike sirupa od smeđeg šećera ovisno o tome koliko želite da vam piće bude slatko. Poklopite staklenku i tresite je oko jedne do dvije minute. U potresenu kafu dodajte još komadića leda (da prekriva oko polovice staklenke), a preko svega dolijte zobeno mlijeko po želji. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,