Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Hakuna matata” je njihov stil života: Otok nestvarnih plaža, bajkovitog zalaska sunca, prelijepog okeana i druželjubivih ljudi

Preuzmite sliku

Mnogi i dan danas Zanzibar zamišljaju kao izmišljeno mjesto koje spomenemo kada opisujemo neku nerealnu situaciju, a izraz “hakuna matata” doživljavamo kao popularnu frazu iz Kralja lavova koja nema stvarno značenje. Međutim, sve to postoji u realnom svijetu i itekako ima značenje, a u sljedećim redovima možete saznati nešto više o ovom magičnom otoku u Indijskom okeanu.

Zanzibar je dio istočnoafričke države Tanzanije. Sastoji se od Zanzibarskog otočka koje se nalazi u Indijskom okeanu. Zanzibar City je najveći grad Zanzibarskog otočja.

 • Prvo što primijetite kada dođete na Zanzibar je da je njihovo stanovištvo jako siromašno i ne možete ignorisati neimaštinu u kojoj žive. Međutim, to nije nešto što treba da vas obeshrabri i ohladi vašu želju za izučavanjem ovog magičnog ostrva, jer su ljudi tu zapravo jako sretni, nasmijani, uvijek veseli, druželjubivi i jako gostoljubivi. To nas tjera da se zapitamo koliko nam je zapravo potrebno za sreću? Ovakva vrsta putovanja može čak biti poučna i jedno veliko iskustvo jer nas uči jednu bitnu lekciju, a to je da novac i materijalne stvari ne znače zapravo ništa. Ovim ljudima je njihova sloboda sve, pa je čak i bitnija od novca. Oni su se teškom mukom oslobodili ropstva, i svaki dan žive slaveći svoju slobodu i mir, zadovoljavaju se malim stvarima i ne brinu velike brige. Imaju tako malo, a zapravo su jako sretni, piše Tuzlanski.ba.

 • Može se reći da je Zanzibar mjesto puno kontradiktornosti i nama možda na prvu pomalo neshvatljivo. Siromašni su a sretni, loši životni uslovi a zdravi, težak život a nervozni nisu, imaju velike porodice sa puno djece a plate male, i uz to su prilično lijeni, spori i bez stresa. Nakon nekoliko provedenih ovdje nije teško navići se na njihovu filozofiju života.

  Hakuna mata im je zvijezda vodilja, što znači “bez brige” ili “sve može” a njihov stil je “pole pole” što znači “samo polako”. Na prvu će vas možda nervirati njihova ljenost i usporenost, ali na kraju kada vidite njihova nasmijana lica i zbunjenost vašom nestrpljivošću ne preostaje vam ništa drugo da se prepustite i uživate makar na kratko u čarima Zanzibarske kulture.

  Imaju izraženu umjetničku crtu, tako da na svakom ćošku možete vidjeti umjetnike koji stvaraju nestvarne slike, jako su muzikalni i vole ples.

 • Mjesta koja vrijedi posjetiti na Zanzibaru:

  Stone Town

  Stone town (Kameni grad) je dio grada Zanzibara, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine zbog svoje ljepote, načina gradnje i značaja. To je najstarije naseljeno mjesto Zanzibara. Ovaj grad je bio poznat po trgovanju robovima, tu se nalazila glavna pijaca robova, i to je bilo posljednje legalno tržište robovana svijetu. Tržište robova je zvanično zatvoreno pod pritiskom Britanske vlade 1873. godine. Danas na tom mjestu postoje mnogi spomenici koji su otvoreni za turiste kao vječni znak sjećanja na mračnu stranu njihove prošlosti, ali i simbol konačne slobode.

 • Brojna mjesta u Zanzibaru svjedoče historiji kolonijalizma, i svaka vladavina je ostavila svoj uticaj koji je primjetan I danas. U Stone Townu se najbolje mogu vidjeti uticaji i preplitanja različitih kultura, ponajviše u arhitekturi, pa tako možemo primijetiti uticaje arapske, perzijske, indijske, portugalske, britanske kulture. Preplitanja različitih kultura su osjetna i u njihovoj kuhinji kao i muzici. Jedan od upečatljivih simbola su Zanzibarska vrata koja krase ulaze mnogih kuća i hotela. To su masivna izrezbarena vrata, a na mnogima možete vidjeti izrezbarene simbole iz njihove kulture kao i odlomke iz Kur’ana.

 • Stone Town je još poznat kao i rodno mjesto pjevača Freddieja Mercuryja, tako da imate priliku posjetiti kuću u kojoj je proveo prve godine svog života. Kuća je danas pretvorena u muzej.

  Na Zanzibaru je većinski muslimansko stanovništvo, ali vole i prihvataju sve bez ikakvih opterećenja ili predrasuda. Nisu opterećeni ni vjerom, ni rasom, ni kulturalnim razlikama, jako vole turiste. Može se reći da je Zanzibar multikulturalno mjesto gdje razlike nisu bitne.

 • Njihov jezik je Swahili, svi govore Engleski jezik, ali često čete čuti da pričaju i druge jezike. Turisti su im jako bitni je im je to najbitniji izvor zarade pa se trude na sve moguće načine udovoljiti im. Može se reći da su pomalo i dosadni u nastojanju da zarade pa će vas salijetati na ulici u pokušajima da vam nešto prodaju ili iznajme. Čak ako niste raspoloženi za kupovinu ili druge usluge, neće odustati dok makar ne popričaju sa vama.

  Zanzibar je poznat i kao Ostrvo začina, pa tako imate priliku posjetiti neku od brojnih farmi začina, gdje svojim očima možete vidjeti kako se uzgajaju, razmnožavaju i zapravo dobijaju svi mogući začini, ali i voće. Možete vidjeti kako raste različito voće, a imate priliku i degustirati.

 • Ukusnije i sočnije voće vjerovatno niste nikada probali. Mango, kokos, marakuja, papaja, različite vrste banana pa čak i durijan – najsmrdljivije voće, su vam na dohvat ruke i svaki dan ćete imati priliku uživati u nevjerovatnim ukusima voća i svježe cijeđenih sokova.

  Turisti su im najveći izvor prihoda pa su uvijek raspoloženi za pregovaranje i cjenkanje, i jako insistiraju na kulturi davanja bakšiša. Na mnoge kreativne načine pokušavaju vam udovoljiti i zaokupiti vašu pažnju kako bi vam tražili bakšiš.

  Plaže

  Indisjki okean je prilično topao tako da je idealan za one koji i nisu ljubitelji kupanja u hladnoj vodi. Plaže su nestvarne sa nevjerovatnim mješavinama i kontrastima boja. Bijeli pijesak na dnu daje okeanu bajkovitu tirkiznu boju, koja na mjestima prelazi u intenzivnu tamno plavu gdje je dno prekriveno koralima.

 • Zanzibar je poznat po jako izraženim plimama i osekama. Jačina plime i oseke varira od mjesta do mjesta, ali na većini mjesta oseka zna biti izražena i do nekoliko kilometara, što kupanje tada čini nemogućim. Međutim to možda ima čak i veće čari, jer možete šetati kilomtrima daleko po toploj plitkoj vodi uživajući u pijesku mekom poput pudera pod vašim nogama. Oseka za sobom često ostavlja pijesak prekriven algama, koralima, morskim zvijezdama i drugim morskim životinjicama.

 • Ono što je najbakovitije jesu pješčani sprudovi usred okeana koji postanu vidjljivi prilikom oseke i tada čamcima možete otići i uživati u kupanju usred okeana. Pješčani spud zna biti jako velik, nekada vam se čini da nema kraja, možete birati sa koje strane ćete se kupati, a svaka je na svoj način različita. Boje, vjetar, valovi, sve je drugačije na različitim stranama spruda, a svuda oko vas samo beskrajni tirkizni okean. Kada počinje plima možete primijetiti kako spud polako nestaje, tada je vrijeme za povratak na čamac i posmatranje kako plaža jednostavno nestaje.

 • Na Zanzibaru možete posmatrati divlje delfine i pratiti ih čamcima, možete roniti sa šarenim ribicama kakve ste viđali u dječijim crtanim filmovima, ili možete uživati u morskim zvijezdama. Na nekim mjestima dno je prekrivenom morskim zvijezdama pa tako možete izroniti crne, žute, crvene i uživati u njihovoj ljepoti.

  Zalasci sunca su još jedna u nizu nestvarnih stvari ovog rajskog ostrva. Možete posmatrati kretanje Sunca sve dok ne potone iza linije na horizontu i uživati u živopisnim nijansama boja koje se smjenuju na nebu i na površini mora.

 • Prison Island

  Prison Island je ostrvo na koje su nekada smještani robovi, a kasnije je na njemu izgrađen zatvor, ali zanimljivo je da nikada nije korišten u te svrhe. Na ostrvo su slali oboljele od žute groznice i služilo je kao neka vrsta karantina. Ono što danas možete vidjeti na ovom ostrvu su Aldabra džinovske kornjače, koje je 1919. godine guverner Sejšela poklonio Zanzibaru. Dosta pažnje se posvetilo njihovom razmnožavanju. Ono što je zanimljivo je da na njihovom oklopu piše koliko su stare a neke žive i po 200 godina.

 • The Rock

  Ovo je postao jedan od zvaničnih simbola Zanzibara, nalazi se na mnogim razglednicama i kruži na brojnim portalima kao jedno od mjesta koje morate posjetiti. The Rock je restoran izgrađen na stijeni u vodi. Ono što je posebno zanimljivo je da kada je plima do restorana možete doći samo čamcem, a kada je oseka možete mu prići sasvim normalno- pješke. Obroci u restoranu su jako skupi, ali je svakako mjesto vrijedno posjete i dobre fotografije.

 • Jozani šuma sa endemskom vrstom majmuna

  Ova šuma je jedina na svijetu gdje možete vidjeti Crvene Kolumbus majmune. Jedno su vrijeme bili pred izumiranje, ali sada ih ovdje možete naći 6000. Prepoznatljivi su po crvenkastoj boji krzna na leđima. Kroz šumu idu brojne staze kojima se turisti kreću posmatrajući majmune u svom prirodnom staništu.

 • Zanzibar nudi još mnogo opcija za izlete, obilaske i upoznavanje njihove kulture. Svi mogu naći nešto za sebe i ne može vam biti dosadno, a jedno je sigurno – nekoliko dana na Zanzibaru učiniće vas opuštenim, smirenim, sretnim i ispunjenim.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,