Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grickanje noktiju je psihički poremećaj

Nail-Biting
Preuzmite sliku

Milioni ljudi širom svijeta pate od često bolne ovisnosti koja vodi samoozljeđivanju – griženje noktiju.

Nail-BitingMedicinski stručnjaci sada razmatraju da tu ovisnost klasificiraju psihičkim poremećajem. Iako se često na griženje noktiju gleda kao na nešto benigno, američki medicinski stručnjaci nakon pobližeg proučavanja, odlučili su promijeniti klasifikaciju te navike na opsesivno kompulzivni poremećaj, piše Daily Mail.

Američko psihijatrijsko udruženje priprema objaviti ovu promjenu u sljedećem izdanju Dijagnostike i statističkog priručnika za psihičke poremećaje. Navike koje se obično povezuju s opsesivno kompulzivnim poremećajem uključuju konstantno pranje ruku i čupanje kose. Ova se bolest karakterizira nerazumnim mislima i strahovima koji vode takvom ponašanju.

Ako samo ponekad grizete nokte to nije pokazatelj poremećana, uvjeravaju stručnjaci. ‘Griženje noktiju nije poremećaj ako se ne događa stalno, ako nije uznemirujuće i mora zadovoljavati određeni klinički stupanj ozbiljnosti’, rekla je Carol Mathews, sa Sveučilišta u Kaliforniji. Naime, griženje noktiju smatra se ozbiljnim kada ta navika postane destruktivna, kada je zbog nje otežano korištenje ruku ili vodi učestalim infekcijama.

Bivši ovisnici o griženju noktiju kažu da im je za odvikavanje bilo korisno kada su nokte zamotali ljepljivom trakom ili flasterima, namočili prste u limun ili neki ljuti umak.

Tuzlanski.ba / Depo

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: