Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Greške kod peglanja odjeće, kako ih ispraviti?

Aluminijska folija na dasci, razvrstavanje odjeće i redovito čišćenje pegle smanjiće vrijeme peglanja i očuvati omiljene komade odjeće, kao i izbjegavanje idućih šest velikih grešaka koje radimo kod peglanja.

1.Peglate previše suhu odjeću: Nije naodmet ponoviti koliko je važno lagano poprskati komad odjeće prije peglanja. Na omekšanoj tkanini nabori se jednostavno lakše ravnaju. Ne morate imati najmoderniji parni uređaj, dovoljno je malo vode i raspršivač.

2.Osjetljive tkanine ostavljate za kraj: Pegle se duže zagrijavaju, nego što se se hlade. I zato svoj pohod na hrpu svježe oprane odjeće započnite sa svilenom odjećom te onom od poliestera, a zatim peglajte pamučne i lanene komade.

3. Ne podešavate pravilno temperaturu pegle: Peglate li odjeću od miješanih materijala, smanjite peglu na temperaturu pogodnu i za najosjetljivije komade. Tako ćete ju očuvati.

4.Ne koristite vodu iz česme: Današnji modeli uređaja bolje podnose vodu iz česme. Ako znate da je voda u vašem domaćinstvu tvrda pomiješajte je s destilovanom u omjeru pola-pola.

5. Ne čistite peglu redovno: Ne riskirajte mrlje na odjeći. Metalni dio pegle najbolje ćete očistiti pastom od sode bikarbone. Naravno, pegla prije čišćenja mora biti potpuno hladna.

6. Ne praznite posudicu s vodom nakon korištenja pegle: Nakon svakog peglanja ispraznite posudu s vodom. Ne dopustite da eventualno kapanje uništi njezine unutrašnje dijelove. (zadovoljna.hr)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,