Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Finansije, spavanje, čuvanje: Bitne stvari o kojima trebate razgovarati s partnerom prije nego što dobijete djecu

Preuzmite sliku

Postoji izreka koja kaže „nikada nije pravo vreme za bebu“, što je vjerovatno tačno. Ali ono što može učiniti da to uzbudljivo i ludo užurbano vrijeme u vašem životu prođe malo glađe je raspravljanje o raznim temama koje su možda bile zaboravljene, piše Bright Side.

Na tom putu će biti mnogo stvari koje treba shvatiti. Međutim, vrijeme za ove razgovore kada beba stigne bit će zauzeto novim snopom radosti.

Sastavili smo listu tema o kojima vrijedi razgovarati s partnerom prije nego što roda stigne, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Ko će koje poslove obavljati?

Iako samo jedna osoba može nositi dijete i doživjeti porođaj (osim ako se ne odlučite za neki drugi način rađanja djeteta), još uvijek postoji mnogo poslova koji se mogu podijeliti. Postoje poslovi koji doprinose brizi o bebi: rutina prije spavanja, hranjenje (ako ne i dojenje), vrijeme kupanja i mijenjanje pelena. Možda ćete oboje htjeti biti uključeni i učiniti to, tako da je sjajno biti na istoj strani.

Ali tu su i kućni poslovi: pranje veša, usisavanje, kuhanje i čišćenje, koji će se povećavati jer će mališan stalno praviti nered. Iako možda već imate određene poslove, o novoj rutini vrijedi razgovarati kako se ne biste osjećali preopterećeno.

2. Šta ćemo učiniti povodom čuvanja djece?

Možda je to očigledno, ali razgovor o brizi o djeci pokreće razgovor o tome ko će ići na posao. Vi i vaš partner možete odlučiti da se vratite na posao. Ako je tako, onda ćete morati da shvatite ko će čuvati bebu. Možda rođaci mogu pomoći, što može zahtijevati dosta organiziranja rasporeda različitih ljudi.

 • Naravno, stvari se mogu promijeniti i prilagoditi kada dijete dođe, ali pomaže da položite svoje karte na sto o tome šta vidite u svom porodičnom životu.

  3. Koje ćemo finansijske odluke napraviti?

  Svi znamo da beba košta mnogo novca, ali razgovor o tim finansijama je od vitalnog značaja. Zajedničko kreiranje budžeta može biti korisno, kao i razgovor o vašim prednostima i slabostima kada su u pitanju finansije.

  Osim toga, potrebno je uzeti u obzir i druge faktore, kao što je postojanje jednog ili više izvora prihoda. Ako ste prvi roditelj, troškovi su još veći i morate uzeti u obzir stvari poput autosjedalice, krevetića, kolica i odjeće. I, možda se čini rano, ali saznanje koliko treba da uštedite za njihovo obrazovanje daje vam odličan početak.

  4. Kako da disciplinujemo svoje dijete?

  Imamo različite ideje o tome šta disciplina podrazumijeva. Ne radi se uvijek o kazni, već o tome kako, kao roditelji, pristupate situaciji na jedinstven način. Govor o načinima na koje ste bili disciplinovani kao dijete može vam pomoći da saznate da li mislite da će određene taktike biti konstruktivne za vaše dijete.

 • 5. Koju će, ako uopšte, religiju imati naše dijete?

  To može biti jednostavan razgovor ako ste oboje iste vjere, ali ako ne, onda može biti malo složeniji. Važno je razmisliti da li želite da odgajate svoje dijete s određenom vjerom. Sa vjerom dolaze praznici i slavlja. Možda postoje određene koje slavite. Ako je tako, razgovor o tome gdje ćete provesti te praznike pomoći će vam da dočarate kako vidite svoje živote.

  Uz religiju, imamo ključne vrijednosti koje su nam od vitalnog značaja. Možda ćete željeti da razgovarate o vrijednostima za koje smatrate da su važne da ih usadite u svoje dijete, i kako to planirate da uradite.

  6. Koje druge metode rađanja djeteta možemo razmotriti?

  Možda se osjećate kao da ste oboje na istoj strani, ali jeste li razgovarali o tome kako želite da imate dijete?

  Ako ne možete zatrudnjeti, postoji nekoliko drugih opcija poput toga da li želite istražiti IVF, surogat majčinstvo ili usvajanje, i o tome vrijedi razgovarati. Možda je to težak razgovor, ali dobro je biti iskren sa svojim partnerom.

 • 7. Gdje želimo odgajati našu djecu?

  Iz nekog razloga, bebe imaju puno stvari, iako su veličine samo lubenice. To može značiti preseljenje na veće mjesto ili prilagođavanje trenutnog prostora za novu osobu koja dolazi živjeti s vama. Važno je učiniti vaš prostor udobnim i funkcionalnim.

  Možda ćete se htjeti preseliti iz grada u predgrađe ili se možda želite preseliti bliže porodici kako biste dobili pomoć.

  8. Kakav će biti raspored spavanja?

  Spavaj. Sveti gral za nove roditelje. Da li ste razgovarali o rasporedu spavanja kada beba dođe? Na primjer gdje će beba spavati i zajedničko spavanje. Kada trčimo na prazno, veća je vjerovatnoća da ćemo pucati na svoje voljene. Stoga je od presudne važnosti iznalaženje načina da se osigura da oba roditelja maksimiziraju količinu sna koju dobijaju.

 • 9. Kakav će biti naš odnos kada se beba rodi?

  Parovi se mogu rastati i nenamjerno završiti zanemarujući jedno drugo, što je razumljivo kada nova osoba zahtijeva svu vašu pažnju i ljubav. Roditelji često osjećaju da im postaje lakše kako njihovo dijete stari, ali kada njihovo dijete provodi više vremena van kuće, paru može biti teško da se ponovo poveže. Možda je vrijedno razgovarati o načinima na koje još uvijek možete provoditi vrijeme zajedno kada beba stigne.

  10. Kako ćemo se nositi sa nesuglasicama oko budućnosti našeg djeteta?

  U jednoj anketi, 54% roditelja reklo je da vjeruje da su djeca pod prevelikim pritiskom kada je u pitanju budući posao djeteta. Neki roditelji mogu zamisliti određeni život ili hobije za svoje dijete. Vi i vaš partner možete imati različite ideje o tome u koje vannastavne aktivnosti da uključite svoje dijete. Ali oni će neminovno imati svoje interese, koje treba njegovati.

  Roditelji moraju imati nesuglasice. Ali važno je raditi na tim razlikama privatno, daleko od djece. Možda će vam pomoći da istražite kako se vaši stilovi roditeljstva nadopunjuju i naučite kako zajedno biti roditelj.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje