Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta se događa u mozgu kada se zaljubite

Preuzmite sliku

Kada se zaljubimo, doživljavamo snažna osjećanja koja duboko utiču na naše živote. Iako romantika često pripisuje srcu ključnu ulogu u ljubavi, u stvarnosti sve počinje od mozga.

Prema relevantnim istraživanjima, muškarci obično brže izraze svoju ljubav u odnosu na žene. Muškarcima je potrebno u prosjeku 88 dana (oko tri mjeseca) da izjave ljubav, dok ženama treba u prosjeku 134 dana (četiri i po mjeseca). Takođe, 39 odsto muškaraca izraziće “volim te” u prvih mjesec dana, dok je odgovarajući procenat za žene samo 23 odsto.

Na početku veze, mozak proizvodi visoke nivoe hemikalije nazvane feniletilamin (PEA). Ova prirodna supstanca djeluje kao amfetamin i izaziva osjećaj “ludog zaljubljivanja”. To je ono što stvara osjećaj sreće, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. Ljubav izaziva iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i lijekovi, jer poplavljuje centar za “nagrađivanje” u mozgu, izazivajući opštu euforiju.

  • Zaljubljenost takođe isključuje dijelove mozga koji regulišu društveno rasuđivanje i strah. Zbog toga, kada ste zaljubljeni, manje se brinete o tome šta drugi misle ili govore o vama, što može dovesti do javnog izražavanja ljubavi.

    Kada se zaljubite, takođe može doći do gubitka osjećaja za vrijeme. Osjećaj kao da je vrijeme proletjelo često je povezan s zaljubljenošću. Neurotransmiter norepinefrin, zajedno s dopaminom i oksitocinom, stvara intenzivan osjećaj ljubavi i uzbuđenja koji čini da vrijeme izgleda kao da brzo prolazi.

    Sve ove promijene u mozgu doprinose intenzivnom iskustvu zaljubljenosti, koje može dramatično uticati na naše emocionalno stanje i ponašanje u početnim fazama ljubavne veze, prenosi 24sedam.rs

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,