Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo pet savjeta kako da mir postane trajno pozicioniran u vašem životu: Nije bitno uvijek biti u pravu

Preuzmite sliku

U svakoj interakciji u životu imate mogućnost izbora između: Ega koji uvijek želi da bude u pravu i vašeg “višeg Ja” koje želi da postigne mir, pa je poenta u postizanju ravnoteže unutrašnje dihotomije i usavršene umjetnosti nenasilne komunikacije.

To, naravno, nije lako, odnosno, često djeluje nemoguće. Ali ako želite da postanete glas mira u svijetu, prvi korak je da mir postane trajno stanje u vašem životu, kaže doktor Wayne Dyer, američki govornik i autor knjiga o samopomoći.

“Vaše “više Ja”, zna put i sve što vam treba je odlučnost sa kojom ćete poslušati zov ljubavi, oprosta i dobrote, a ove instinkte je poželjno primjenjivati svakog dana ili barem probati”, objasnio je doktor.

Ako vam se i dalje čini da je to sve nemoguće, ovo su primjeri koji mogu pomoći:

1. Obratite pažnju na mir da biste ga imali

Gledajte na sebe kao na mirnu osobu. Obratite pažnju na to da forsirate svoj ego da se ne vrijeđa i ne ulazi u sukobe sa okolinom. Službenici u Pošti, gdje čekate 15 minuta u redu, recite: “Vidim da imate težak dan”. Neka vaša prisutnost donosi ljubav i predvodi vaše riječi i djela, umjesto da vaš ego unosi nemir.

2. Zapamtite da žaljenje i kukanje donosi nemir isto

Možete “razbiti” potrebu za kukanjem tako što ćete “otpustiti” vlastitu naviku da “upijate” sve iz vašeg okruženja. Ako ste ljuti na nekoga, poradite na tome i komunicirajte s tom osobom. Nekoliko trenutaka zdrave rasprave dovoljno je za oproštaj.

3. Poklonite sebi trenutke mira svakog dana

Čak i ako imate samo nekoliko trenutaka u danu za sebe, uzmite u obzir da je to ključno za postizanje višeg stanja svijesti. Isključite svoje unutrašnje dijaloge i uočite razliku između neprestanog nesvjesnog zadiranja u misli i blagoslova koji osjećate u tim mirmim trenucima. To je najsigurniji način da se oslobodite kontrole ega i da se približite unutrašnjoj viziji mira koja je vaše pravo od rođenja.

4. Uvijek birajte ljubaznost i odbacite potrebu da budete u pravu

Najbolja tehnika za uspostavljanje mira u vašem životu je da uvijek izaberete ljubaznost kad se ispred vas nađe izbor između “biti u pravu” ili “biti ljubazan”.

5. Ovaj izbor postoji u svakoj interakciji

Onda kada je prisutno vaše “više Ja”, to uvijek promoviše mir. Ako ponekad sumnjate da li je vaš ego u prvom planu samo se zapitajte: “Hoće li mi ovo unijeti mir ili teškoću u život?”

Odgovor će se nametnuti sam po sebi. Ne možemo naći mir u zadovoljstvu da smo u pravi ili da smo ljuti ili povrijeđeni, prenosi RTCG.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje