Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koliko često trebate prati kuhinjske krpe

Preuzmite sliku

Gdje god se nalazile u kuhinji, kuhinjske krpe nam uvijek trebaju biti pri ruci. Možda krpe koristite za sušenje suđa ili za držanje vrućih lonaca i tepsija, uvijek su potrebne. 

Ono što je stvarno važno je koliko redovno čistite krpe.

Vaše kuhinjske krpe vjerovatno sadrže loše bakterije

Istraživanje je pokazalo da su krpe koje držimo u kuhinji puno prljavije nego što mislimo. Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog društva za mikrobiologiju 2018. pokazala je da bi kuhinjske krpe mogle pridonijeti rastu potencijalnih patogena koji uzrokuju trovanje hranom. Prema njihovim nalazima, gotovo 50 posto testiranih krpa bilo je pozitivno na neku vrstu bakterijskog rasta, s 36,7 rastućih bakterija (koje mogu uključivati ​​E.coli ), a 14,3 posto rastućeg Staphylococcus aureusa, što je vrsta infekcije, prenosi Tuzlanski.ba

Zbog toga je tako važno redovno ih čistiti, kaže za Best Life Francine L. Shaw, stručnjakinja za sigurnost hrane.

“Ako se kuhinjske krpe ne peru dovoljno često, mogu postati leglo klica i predstavljati zdravstvene rizike. Bakterije poput E. coli, Salmonella i Staphylococcus aureus mogu napredovati na vlažnim i zaprljanim krpama”, upozorava Shaw.

Dakle, koliko često ih trebate prati?

Neki stručnjaci preporučuju pranje krpa nakon svake upotrebe. Ako svoje kuhinjske krpe koristite više puta, zapravo se protivite savjetima nekih stručnjaka. Nathaly Vieira, stručnjakinja za čišćenje preporučuje pranje nakon svake upotrebe.

“Korištenje svježe krpe svaki put pomoći će vam da vaše kuhinjske površine budu čiste i bez bakterija”, objašnjava Vieira.

Natalia Thompson, kuhinjska stručnjakinja, također je zagovornica ove učestalosti čišćenja.

“Preporučuje se svakodnevno pranje kuhinjskih krpa kako bismo bili potpuno sigurni”, kaže ona.

“Svaka bi kuhinja trebala pridavati najveću važnost sigurnosti hrane, a dobro je započeti svakodnevnim čišćenjem kuhinjskih krpa.”

Drugi kažu da možete pričekati još malo.

  • Diana Georgieva, stručnjakinja za čišćenje, kaže da iako se kuhinjske krpe mogu prati svakodnevno ako se često koriste, to ne mora biti slučaj za sve. Umjesto toga, “kuhinjske krpe u modernom kućanstvu treba prati svaka dva do tri dana”, preporučuje ona.

    Chi Ip, vlasnik bostonskog servisa za čišćenje Tidy Here, kaže da neke krpe mogu izdržati i do sedam dana bez pranja — ovisno o tome kako se koriste.

    “Ako se krpe koriste za sušenje suđa ili ruku, onda se mogu prati jednom sedmično”, kaže Ip, te dodaje: “Ako se koriste za čišćenje drugih nečistoća, predlažemo da se krpe odmah isperu i uklone od svih komadića hrane i ostataka kako bi se izbjeglo nakupljanje bakterija.”

    Prema Shawu, postoje izdajnički znakovi koji pokazuju da je vrijeme da odmah operete kuhinjsku krpu – bez obzira koliko je prošlo. To uključuje mrlje, neugodne mirise ili primjetnu promjenu teksture, kaže ona.

    “Ako je ljepljiva, vlažna čak i nakon sušenja, vjerovatno je kontaminirana i treba je oprati”, napominje Shaw.

    Također kaže da postoje određene situacije koje bi mogle zahtijevati češći ciklus čišćenja.

    “Na primjer, ako je krpa korištena za čišćenje soka od sirovog mesa, preporučljivo je da je odmah operete kako biste spriječili širenje štetnih bakterija”, predlaže Shaw.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,