Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica otkrila trik: Evo kako se riješiti zadaha od bijelog luka

Preuzmite sliku

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.

Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih materija koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća. Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu, piše Novi list.

Šta onda uraditi?

Na svom Instagram profilu dr Megan Rossi podijelila je djelotvoran i prirodan trik za neutralizovanje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

“Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u bijelom luku, neutralizujući taj poseban miris,” objašnjava dr Rossi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima “moć” nad bijeli lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizovao miris te namirnice (riječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo djelotvorno.

zelena salata

peršun

nana

špinat

Ukratko, ako namjeravate da se počastite jelima sa bijelim lukom ili ih da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lijepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo špinata ili peršunovog lista kako biste spriječili neugodan zadah.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,