Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Deset najljepših plaža u Albaniji, jednu nazivaju pristupačnom alternativom Maldivima

Preuzmite sliku

Albanija je posljednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za ljetovanje, kako gostiju iz regiona i svijeta, tako i turista sa Balkana, piše Albanija.rs

Turisti ne kriju oduševljenje Albanijom koja, iako postaje sve popularnija, i dalje ima veliki broj mjesta na obali Jonskog i Jadranskog mora sa izvanrednom prirodom i prelijepim, prostranim plažama bez previše turista.

Dhermi

 • Dhermi je jedno od najpoznatijih mjesta u Albaniji – mjesto koje ima plažu sa sitnim šljunkom i nevjerovatno čistom i tirkiznom bojom morske vode. Ovo mjesto se nalazi u južnom dijelu Albanije, na sredini puta između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

  Dhermi je jedna od dužih plaža i jedna od posećenijih, posebno tokom centralnog dela sezone. Takođe, Dhermi je poznato mjesto i za dobar noćni provod i dnevne žurke na plaži. Ukoliko niste ljubitelj gužvi, posxjetite ovu plažu u junu i septembru kada je idealna za pravi odmor. Sa druge strane, ukoliko volite dobar provod, Dhermi je jedna od najboljih opcija na albanskoj rivijeri.

  Drymades

 • Za plažu Drymades koja se nalazi odmah do plaže Dhermi mnogi gosti kažu da je jedna od ljepših, iako najčešće nije na listama najpopularnijih u Albaniji. Plaža je okružena stjenovitim reljefom, a najčešće na njoj nema većih gužvi pa je na plaži Drymades moguće istinski odmoriti i relaksirati se. Ono što je važno znati je da Drymades plaža ima i dio sa šljunkom, ali i dio sa sitnim pijeskom.

  Plaže u Sarandi i okolini

 • Iako nije u pitanju samo jedna plaža, Saranda i okolina apsolutno su neizostavni dijelovi albanskog primorja koji zaslužuju preporuku kada su u pitanju plaže. Saranda se može pohvaliti nekim od zaista lijepih gradskih plaža, međutim, one najlepše se nalaze na obodu grada ili na nekih desetak do dvadeset minuta vožnje od samog grada.

  Što se tiče plaža u gradu toplo vam preporučujemo posjetu plažama Mango i Flamingo, kao i African plaži i plaži hotela Epirus i Andon Lapa. Kako su u pitanju plaže koje se nalaze u samom gradu, tokom centralnog dijela sezone, u julu i avgustu, nemojte se čuditi pomalo većim gužvama. Od plaža koje se nalaze u blizini grada, toplu preporuku dajemo za plažu Krorez, a koja važi za jednu od ubjedljivo najlepših na jugu Albanije i do koje se dolazi jedino brodićima iz Sarande, te na njoj najčešće nema većih gužvi.

 • Pasqyra i Shpella e Pellumbave

  Pasqyra ili plaža Mirror se nalazi blizu Sarande, na putu ka Ksamilu. Iako nije u pitanju velika plaža, Pasqyra se na listi najlepših plaža Albanije nalazi zahvaljujući divnoj obali, tirkiznoj boji vode i prirodnom okruženju.

  Shpella E Pellumbave je plaža koja se nalazi odmah pored plaže Pasqyra, na potezu između Sarande i Ksamila. U pitanju je plaža koja važi za jednu od najlepših u ovom dijelu Albanije. Plaža je dugačka nekoliko stotina metara, okrenuta je ka otvorenom moru, te su talasi često veći nego na drugim plažama. Dolazak do plaže Shpella E Pellumbave je takođe vrlo interesantan jer se do plaže dolazi isključivo hodom. Pri dolasku do plaže i spustu niz kamene stepenice ka plaži, pruža se nevjerovatan pogled na Jonsko more, Krf i okolinu Sarande i Ksamila.

 • Na plaži se nalazi i manji restoran, dok je za hranu tu restoran na plaži odmah pored, na plaži Pasqyra. Ukoliko planirate odlazak do neke od ovih plaža, preporučujemo da pročitate detaljniji vodič kako doći do plaža Pasqyra i Shpella e Pellumbave.

  Gjipe

 • Plaža Gjipe (Đipe) je okružena planinama i prelijepom prirodom, zbog čega je idealna za one koji traže mir i mjesto za potpunu relaksaciju. Ovo mjesto se takođe nalazi na potezu između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more. Ono što dodatno doprinosi tome da ova plaža nikada nije prenatrpana turistima je što se od puta do ove plaže dolazi hodom u trajanju od skoro 30 minuta, ali iako ćete morati da pješačite, sve vrijeme će vas pratiti prelijepi pejzaži i pogled na Jonsko more.

  Blizu plaže Gjipe nalazi se i prelepa plaža Jale. Još jedna od dobrih stvari kada je u pitanju plaža Gjipe je i kamp koji se nalazi u blizini, a koji može biti vaša destinacija za noćenje nedaleko od same plaže.

  Plaže u Ksamilu

  Za Ksamil koji se nalazi na samom jugu Albanije, pri granici sa Grčkom, mnogi turisti i svjetski mediji kažu da je prava evropska egzotika. Tirkizna boja mora, bijeli pijesak i topla morska voda razlog su što je Ksamil jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Rajske plaže u Ksamilu tokom ljeta ipak su, zahvaljujući upravo svojoj ljepoti, prilično popunjene, pa je tokom jula i augusta vrlo teško pronaći slobodno mjesto za peškir ili ležaljku.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Albania Geographic (@albania_geographic)

  Ksamil

  Uprkos tome što su plaže tokom centralnog dijela sezone u Ksamilu poprilično popunjene, Ksamil je odlična opcija za porodične goste jer je nagib plaža izuzetno blag, a zahvaljujući pijesku i prelijepim plažama, najmlađim turistima je uvijek zabavno. Posjetite neko od nekoliko manjih ostrva u blizini do kojih se može doći pedalinama ili brodićima za samo nekoliko minuta. Preporučujemo da posjetite malu plažu kod dva ostrva koja razdvaja samo plićak i koja nazivaju “Blizancima”.

 • Himara

  Himara, iako je posljednjih godina sve popularnija, nije izgubila svoj šarm, ljepotu i mir. Ovo mjesto se nalazi na potezu između Sarande i Valone, posljednjih godina je u intenzivnom razvoju i ima nekoliko plaža koje su veoma čiste, a nalaze se u blizini brojnih hotela i apartmana. Himara ima svega nekoliko hiljada stanovnika, malo šetalište sa brojnim zabavnim sadržajima za djecu, restoranima i kafićima, kao i plaže sa šljunkom i pijeskom. Ovo mjesto najčešće biraju oni koji su ljubitelji nešto mirnijeg odmora, čak i u toku centralnog dijela sezone.

 • Borsh

 • Borsh je najveća plaža u Albaniji – 7 kilometara duga plaža nalazi se južno od Himare, u pravcu ka Sarandi. Plaža je sa sitnim šljunkom, a okružena je divnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najljepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve jer na ovoj plaži nema mnogo zabavnih sadržaja. Na ovoj plaži je posebno popularan hotel Blue Days.

  Ukoliko imate vremena, posjetite i  Tvrđavu Borsh koja se nalazi nedaleko od same plaže.

  Livadhi

 • Ako posjećujete Himaru i okolinu, onda ne treba propustiti i plažu Livadhi.

  Livadhi je, poput plaže Borsh, jedna od dužih i većih plaža, a postala je popularna zahvaljujući tirkiznoj i čistoj morskoj vodi. Brojni restorani i kafići nalaze se duž cijele plaže.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,