Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset mentalnih moći koje i ne znate da posjedujete

Naš um snažna je alatka i svi se možemo složiti s tima, ali nismo još sasvim svjesni šta sve možemo s njime napraviti u bilo kojem trenutku naših života, saznajemo s Code-a.

Toliko smo naviknuti živjeti na određeni način da sve što naš mozak čini za nas kako bi okusili stvarnost, uzimamo zdravo za gotovo. Prihvatamo da je nešto ‘normalno’ i ne razumijemo kompleksnost i evolucijsku prednost koje stoje iza toga, prenosi MissZdrava.

Svako je ljudsko biće sposobno napraviti čudesne stvari s obzirom na ono što je um sposoban učiniti. Ipak, i dalje ne znamo kako sasvim upravljati njime. Sam proces apsorpcije podataka oko nas je nevjerovatno kompleksan da je čudo što smo uopšte sposobni vidjeti oko sebe.

Slijedi 10 mentalnih sposobnosti koje svi imamo, ali ih nismo svjesni i ne koristimo njihov puni potencijal pravilim korištenjem našeg mozga.

Upravljanje impulsivnosti

Sposobni ste uzeti si vremena i razmisliti prije nego djelujete. Biti promišljeni i dogovoriti se sami sa sobom kako ćete reagovati znači da, za razliku od drugih vrsta, možete razmisliti o svojim postupcima, a ne samo reagovati.

Aktivno slušanje

Imate sposobnost slušati druge s namjerom kako bi ih razumjeli. Možete ih slušati i sagledati njihove perspektive. Potrudite se razumjeti tuđe ideje i stajališta, jer tako možete vidjeti kroz njihove oči.

Propitkivanje

Možete ispitivati sve što se događa oko vas, biti fleksibilni sa svojim mislima i biti spremni isprobati alternativne opcije. Nemojte nikada uzimati sve zdravo za gotovo i ispitujte sve. Ispitivanje je ključ prema boljem razumijevanju i pronalaženju rješenja tamo gdje mislite da ih nema.

Sagledavanje svojih misli 

Možete postati svjesni svog vlastitog procesa razmišljanja i uticaja koji on ima na vaše akcije i ponašanje. Promotrite svoje okidače i uzorke razmišljanja. Bolje se upoznajte.

Primjenjivanje prošlog znanja

Možete izvlačiti zaključke iz prošlih znanja kako bi poboljšalt trenutna iskustva i učenje. Održavajte poveznicu između prošlog znanja i onoga što radite danas.

Skupljanje podataka iz svih osjetila

Možete iskoristiti sva svoja osjetila kako biste prikupili podatke iz cijeloga svijeta i sagradili svoju realnost. Promatrajte svijet oko sebe i koristite svoja osjetila kako biste istražili sve njegove slojeve.

Maštanje

Možete biti kreativni i maštoviti dok razmišljate, povezivati različite stvari i vidjeti kako će ispasti. Potražite neke neistražene puteve u tome i istražite nove mogućnosti.

Učenje

Sposobni ste sakupiti informacije i učiti lekcije. Možete i učiti iz tuđih iskustava. Uživajte u tom procesu i zabavljajte se pritom. Učenje je cjeloživotno putovanje.

Kalkulisanje i organizacija

Možete popisati sve što želite znati, izračunati i postaviti to u neki red. U jednom danu se tako može svašta napraviti uz pravilnu organizaciju.

Komadanje

Možete pomiješati kompleksne podatke i značajne informacije i podijeliti ih u manje dijelove prema nekim zajedničkim značajkama koje ih povezuju kako biste ih se mogli lakše sjetiti kasnije. U tome ti mogu pomoći i riječi ‘okidači’.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,