Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

CNN sastavio listu od 50 najboljih svjetskih deserta

Preuzmite sliku

Rusi su svijetu bome dali i neke fine torte, a jedna od njih je i medovik. Kako i samo ime govori, radi se od meda i kiselog vrhnja, a u Rusiji, kao i ostalim zemljama nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, naročito je popularna za vrijeme novogodišnjih praznika..

Većina nas itekako voli slatko. I da, ovdje mislimo na razne čokolade, kolače, pudinge, ma sve što ima veze s finim i slatkim okusima. Naravno, dok je vama možda najbolji cheesecake, treba priznati da u nekim krajevima svijeta za njega uopšte nisu čuli. Ipak su razlike prevelike, pa ono što je omiljeno u Aziji ili Africi, možda se uopšte ne jede u Evropi, prenosi punkufer.hr.

Srećom, dobar dio deserta koji su se našli na listi itekako je dobro poznat i nama. U oko nam je najprije upala baklava, sočni, visokokalorični kolač, porijeklom iz Turske, koji se odavno udomaćio na ovim prostorima. Obično je punjena orasima, ali imaju i verzije s pistacijama, bademima, čokoladom.

 • Zadnjih godina kod nas su itekako popularni postali i brownieji. Nastali su u Americi početkom 20. stoljeća, a mnogi imaju razna pravila za njihovo pripremanje, pa se tako priča da je jedan od recepata svojedobno popularizirala i slavna glumica Katherine Hepburn

 • A šta reći tek za slavne, talijanske – cannole! Nastali na Siciliji, čudesno su slatki, a nije ni čudo kad se u pravilu rade od slatkog sira ricotte i pistacija. Dodajte još i kandiranu narandžu, nasjeckanu čokoladu i pripremite nepce za kalorijsku bombu!

 • Mnogi koji vole čokoladne okuse zaklet će se kako je teško naći išta bolje od dobro pripremljenog moussea. Porijeklo vuče iz Francuske, ime bismo doslovno mogli prevesti kao „pjena“, a bome je dobar i da se njime zadivi goste.

 • Za cheesecake ste gotovo svi čuli, a sigurno ga, u nekoj varijanti, i kušali. No nismo baš sigurni da svi znaju za njegovu japansku verziju. Ta verzija garantuje tortu mekanu poput duše, a ako vam sir nije dosta, znajte kako se sjajno slaže s voćem i voćnim preljevima!

 • Rusi su svijetu bome dali i neke fine torte, a jedna od njih je i medovik. Kako i samo ime govori, radi se od meda i kiselog vrhnja, a u Rusiji, kao i ostalim zemljama nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, naročito je popularna za vrijeme novogodišnjih praznika.

 • Možda i najpoznatiji kolač široj populaciji na ovoj listi svakako je tiramisu. Nastao u uvijek nam dragoj Italiji, tiramisu tvore kombinacija kafe, piškota, sira mascarpone i ostalih sastojaka, a teško je naći nekoga ko bi odbio taj kolač. Vrhunac popularnosti stekao je devedesetih godina prošlog stoljeća, no ne bojte se, i dalje je čest gost raznih menija diljem svijeta.

 • Naravno, možete sad otrčati u kuhinju i napraviti neki od opisanih deserta, a možete zaviriti i na CNN-ovu listu te vidjeti koje su to slastice, uz ove spomenute, našle svoje mjesto u TOP 50. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,