Ponedjeljak, 15. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Buduća majka: Svekrva može držati moju bebu u rukama tek kada se istušira i promijeni odjeću

Prva trudnoća donosi poprilično strahova i pitanja za oba buduća roditelja.

I dok njihovo dijete još nije ni došlo  na svijet, mnogi su već postavili određene granice kojih se planiraju držati kako bi djetetu priuštili najbolju njegu. Ponekad to znači postavljanje granica voljenima, a to nikada nije jednostavno, posebno ako je riječ o budućim djedovima i bakama. U takvoj situaciji našla se još jedna trudnica koja planira postaviti pravila svojim bližnjima kada dijete dođe na svijet. Posebno je zabrinuta kako će reagovati njena svekrva kojoj su ona i suprug odlučili reći da novorođeno dijete može držati u rukama samo ako se istušira i presvuče u čistu odjeću ako planira pušiti cigarete.

Naime, svekrva, kaže trudnica, konzumira cigarete  godinama i smatra kako je opasno za zdravlje njenog djeteta da svekrva uzima bebu u ruke nakon pušenja cigarete. U pismu napisanom u kolumni Slate's Care and Feeling, anonimna mama napisala je kako je već zabrinuta šta će se dogoditi kada njena svekrva dođe posjetiti dijete koje će uskoro doći na svijet. “Ne brinem se zbog njenog  pušenja pred mojim djetetom”, objasnila je žena, “već sam zabrinuta što će držati dijete kontaminiranim rukama od nikotina”.

Prema Mayo klinici, nikotin i hemikalije koje ostaju na rukama pušača nisu bezazleni. “Ljudi su izloženi tim hemikalijama dodirivanjem ili udisanjem”, objasnili su iz klinike Mayo. “Smatra se da ovaj ostatak reaguje s ostalim zagađivačima u zatvorenim prostorima i tako stvara otrovnu mješavinu, uključujući spojeve koji uzrokuju rak, što predstavlja potencijalni zdravstveni rizik za nepušače – posebno za djecu”. Na njen upit kako se postaviti u ovoj situaciji, mnoge su žene komentarisale kako buduća majka pretjeruje te da je insistiranje na tuširanju i presvlačenju u čistu odjeću – previše.

“Insistirati na tuširanju i potpunoj promjeni odjeće čini mi se ekstremno i opsesivno”, napisala je jedna žena. Druga se isto složila te dodala: “Definitivno sam protiv pušenja, ali smatram da je ekstremno zahtijevati promjenu odjeće i tuširanje. Jedino ako je vaš cilj da vaša svekrva odluči nikada više ne vidjeti vaše dijete, tada nastavite s takvim ponašanjem.” (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,