Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivnosti za djecu istraživačkog karaktera

Preuzmite sliku

Ako vam je ponestalo ideja za buđenje dječje mašte u vrelim danima koji su pred nama, možda možemo malo da vam pomognemo, prenosi Ženski magazin.

Možda ste već čuli za popularne STEM aktivnosti (eng: science, technology, engineering and math), a ako niste dozvolite nam da objasnimo o čemu se radi. Riječ je o vrsti učenja koja se bazira na posmatranju funkcionisanja stvari. Međutim, vaše dijete ne mora ići u napredni vrtić niti školu kako bi dobilo priliku da uči na ovaj način. Možete mu to obezbijediti i kod kuće.

Mini teren za golf

Napravite zanimljiv mini teren za golf uz pomoć igračaka i predmeta koje imate pri ruci. Iznenadiće vas koliko mašte se krije u tim malim glavama kada započnete ovu avanturu. Čak i ako nikad niste igrali golf, i ne znate detaljno pravila, biće vam zanimljivo da vidite kakve sve prepreke i prečice mogu da stvore vaši mali kreativci.

 • Dvorac od čačkalica

  Ova aktivnost zahtijeva samo dve sitnice: kutiju čačkalica i plastelin. Vaš zadatak je da djetetu pokažete kako da naprvi kuglice od plastelina i kao vrhunski inženjer spajajući ih čačkalicama, gradi svoj dvorac. To naravno može da bude i kuća, i most i sazviježđe, sve ono što zamisli mala pametna glava.

 • Sjajni novčić

  Pokažite djetetu magična svojstva nauke u vidu eksperimenta sa novčićem. Za tu svrhu potreban vam je naravno novčić, so i čaša sirćeta. Cilj je da novčiću vratite nekadašnji sjaj. Potražite novčić koji je matirao kako bi eksperiment bio uspješniji. Prvi korak je posipanje novčića solju, a zatim ubacivanje u čašu sa sirćetom. So i sirće stvaraju kiselinu koja je dovoljna da se metalni oksidi rastvore i otkriju sjaj potamnjelog novčića.

 • Tone ili pluta

  Sjajna aktivnost za najmlađe, naročito u letnjem periodu kada nam je na dohvat ruke bazen pun vode. Prvi korak je izbor plutajućih predmeta i onih koji će u vodi potonuti. Potom kada dijete uđe ili stane kraj bazena, dodavajte mu jednu po jednu igračku nasumično i pitajte ga šta misli da li će ona potonuti ili plutati. Neki odgovori će vas nasmijati do suza. Pobrinite se da mu svakako objasnite zašto neki plutaju, a neki tonu. Ovu je igru moguće sprovesti i u kući u kadi, ili uz pomoć neke veće plastične posude.

 • Šator ili tvrđava

  Od igre sa igračkama, djeca jedino više vole da budu dio igre. Pravljenje šatora od pokrivača, ispod stola u trpezariji ili izgradnja tvrđave u hodniku od kartonskih kutija, podstaći će vaše male graditelje da učestvuju sa svih svojih deset prstiju u zabavi. Djeca obožavaju mjesta u koja mogu da se zavuku i pretvaraju se da su dio neke interesantne bajke, a upravo u šatoru ili tvrđavi to mogu da rade.  (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,