Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako stavite ove namirnice u frižider napravićete više štete nego koristi

Preuzmite sliku

Ljeto je, vruće je, i možda pomišljate na to da je sve namirnice najbolje staviti u frižider i čuvati ih na hladnom. Ali nije tako jednostavno; dok je za čuvanje neke hrane frižider obavezan, drugoj će napraviti više štete nego koristi. Pogledajte kojim je namirnicama bolje izvan frižidera.

Hladna lubenica ima lošiji okus

Umjesto da se borite pronaći mjesta za lubenicu u frižideru, čuvajte je na kuhinjskom šanku ili plohi. Znamo da je hladna osvježenje bez premca, ali isto tako, najbolje zadržava okus na sobnoj temperaturi, a tako ćete sačuvati i najviše hranjivih i korisnih tvari u njoj (možete je rashladiti u hladnoj vodi). Lubenicu čuvajte u frižideru samo ako ste je razrezali ili narezali, a i tada najduže dva dana. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih tvari, prenosi Živim.hr.

Banane sazrijevaju na sobnoj temperaturi

I banane najbolje drže okus na sobnoj temperaturi, a tako će i najbolje dozrijeti (jer beru se zelene). Niske temperature usporavaju zrenje, a ubrzavaju truljenje – vlažno okruženje u frižideru pospješit će propadanje banana.

Krompiru propada škrob

U redu je čuvati krompir na hladnom – jer ako im je pretoplo, propast će – ali u frižideru je isuviše hladno za njih. Niske temperature uništit će škrob, pa će krumpir dobiti mrvičastu teksturu, a meso mu može mjestimično potamnjeti do smeđe, pa i do crne boje. Hladno i mračno mjesto (ostava, podrum) najbolje je za čuvanje krompira.

U frižider ide samo narezani luk

Frižider ne čuva niti svježinu luka. Mračna i prohladna mjesta najbolja su za čuvanje luka, ali u vlazi kakva vlada u frižideru vrlo brzo će postati mekan i upljesniviti se. Ako je prerezan ili narezan, možete ga čuvati dan-dva u frižideru.

Pravila za bjeli luk

Ako ste primijetili da je bijeli luk počeo puštati klice, znači da ga ne čuvate dobro. Držite ga na suhom mjestu kako biste spriječili pojavu plijesni. Ako je mekan, znači da se počeo kvariti. Narezane i usitnjene glavice možete u čvrsto zatvorenim posudicama čuvati u frižideru do dvije sedmice.

Nema straha da će se med pokvariti

Možda rashlađeni med posebno privlači ljubitelje slatkoga, ali ova namirnica se sigurno neće pokvariti, pa ga slobodno držite u staklenki na sobnoj temperaturi. Tako će najbolje zadržati i svoju rastezljivost i kvalitetu. Niske temperature potaknut će brzu kristalizaciju i grudanje meda; znamo da kristalizirani med nije izgubio na kvaliteti, ali bit će primamljiviji za jelo ako nije pun šećernih kristalića.

Paradajzu je najbolje na šanku ili prozorskoj dasci

Niske temperature mogu oslabiti okus rajčica i dati im brašnastu teksturu, stoga ih je najbolje čuvati izvan frižidera i konzumirati kada su sobne temperature. Ako nisu još sazrele, stavite ih na prozorsku dasku da ubrzate proces. Ako su već prezrele, stavite ih u frižider, da usporite proces, ali ne računajte da će se u toj fazi dugo održati.

Kečapu je mjesto u smočnici

Kečap ne treba čuvati u frižideru, jer je zbog visokog sadržaja octa potpuno siguran i svjež i na sobnoj temperaturi. Dakle, izbor je šank ili smočnica.

Hljeb će se u frižideru osušiti

Frižider ne odgovara ni hljebu – u njemu će se vrlo brzo osušiti i popljesniviti. U kuhinjskom ormariću hljeb, ovisno o vrsti, može potrajati nekoliko dana, ali najduže ga možete sačuvati u zamrzivaču (tri do šest mjeseci) u kojem neće izgubiti svježinu.

Čokoladne kreme postaju lošije u frižideru

Čokoladne kreme najbolje će održati okus i mazivost na sobnoj temperaturi. U frižideru će postati grudvaste, teško će se mazati i okus će im biti lošiji.

Jabuke će dozrijeti u kuhinji i učiniti je ljepšom

Jabuke se mogu dosta dugo održati na sobnoj, odnosno kuhinjskoj temperaturi. Ako vam potraju duže od dvije sedmice, stavite ih u frižider kako biste im još malo produžili trajanje. Bez obzira gdje ih čuvate, svakih nekoliko dana ih proberite i uklonite one koje su počele truliti.

Maslinovo ulje uz začine

Maslinovo ulje najbolje će se očuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru će izgubiti na kvaliteti i okusu i dobit će ljigavu teksturu. Idealno mu je suho mjesto, poput kuhinjskog ormara u kojem držite i začine

Frižider kvari okus orašastom voću i kafi

Orašasto voće, poput oraha, badema, lješnjaka…, najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, odnosno u ormaru ili smočnici. Tako će najbolje održati svježinu. Hladnoća u frižideru uništit će im okus, a ako su plodovi oljušteni navući će na sebe mirise i arome ostale hrane iz frižidera.

Jednako vrijedi i za kafu: zrna čuvajte u smočnici ili ormaru u čvrsto zatvorenoj posudi. Mjesto im nije u frižideru, jer će im se zbog vlage tamo promijeniti okus, a jednako će se dogoditi i mljevenoj kafi.

Breskve i kompanija

Ako čekate da breskve, nektarine, šljive ili marelice dozru samo ih ostavite na kuhinjskom šanku. Ako su već duže vani, možete ih premjestiti u frižider gdje će potrajati još koji dan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,