Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako hoćete da mijenjate svijet – promijenite se!

Preuzmite sliku

Suštinske promjene uvijek idu rame uz rame sa odvažnošću i vizijom. Za onoga ko živi u prošlosti, i skrštenih ruku čeka budućnost, promjene mogu biti često i kobne.

Brojni su primjeri među globalnim biznis liderima da je lako nestati ukoliko uvijek niste korak ispred. Možda i najdrastičniji primjer kako se sa vrha, “preko noći”, stiže do dna je kompanija Nokia.

Svijet jednostavno nije mogao čekati da glomazne i zastarjele telefone pretvore u brze, još pametnije uređaje. Nisu se dovoljno brzo prilagodili tržištu, a Android platforma je već “ukrala srca” korisnika. I tako je sve postalo istorija…

Zanimljivu lekciju o nedostatku vizije svijetu je za nauk dao Blockbuster kada je odbio da preuzme Netflix. Te sada davne 2000. nisu mogli ni da sanjaju da se filmovi više neće uzimati u videoteci. Ostali su u prošlosti, a Netflix danas, u doba pandemije, živi svoje najbolje dane.

 • No, ima i primjera kako su neke kompanije i nekoliko koraka ispred ostatka svijeta. Ili bolje reći osmijeha. Jeste li znali da se u restoranima brenda KFC u Kini račun plaća upravo osmijehom? Zvuči kao informacija iz budućnosti, ali to je uveliko realnost. Htjeli su da privuku mlađe generacije, a kako drugačije nego najmodernijom softverskom tehnologijom.

  Imamo i primjere da inovacije stižu i od onih od kojih to najmanje očekujemo.

  Svi smo mišljenja da je duhanska industrija jedna nepromjenjiva konstanta. I svi vjerujemo da – dok je svijeta, biće i pušača i cigareta. Prevarili biste se. A među prvima je zaključio da su tradicionalne cigarete “odslužile” svoje – upravo vodeći među proizvođačima u toj industriji, duvanski gigant Philip Morris.

  Svojim proizvodom IQOS-om za koji vjeruju da će promijeniti svijet u kom više neće biti duhanskog dima, napravili su promjene i tako dospjeli na listu najinovativnijih kompanija „BIG Innovation Awards“ za 2020.

 • Iako obično tu nema mjesta za duhansku industriju, konsultanska kuća Business Intelligence Group prepoznala je inovativni pristup u transformaciji poslovanja i po prvi put kompaniju Philip Morris uvrstila u 100 najinovativnijih.

  Po prvi put je i Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) jedan elektronski nikotinski proizvod (IQOS) svrstala u kategoriju “duhanskih proizvoda modifikovanog rizika” (MRTP). Ko je prije nekoliko godina mogao pretpostaviti da će ova rigorozna institucija za bilo koji proizvod duhanske kompanije dozvoliti da se kaže da organizam izlaže manjoj količini štetnih materija? Samo vizionari koji znaju da je za uspjeh vrlo često potrebno udaljiti se od svoje prošlosti.

  I dok ovih dana sve više potrošača u prodavnicu odlazi samo sa mobilnim telefonom i plaća račune uz pomoć Apple Pay-a i e-Walleta, kupovina u Americi u Amazon Go prodavnicama nekima može djelovati kao krađa, jer funkcioniše po principu – uđeš, uzmeš i izađeš. Amazonova kupovina je objedinila razne funkcije kupovina na klik, skeniranja QR kodova, integrisanog plaćanja i prepoznavanja lica. I sasvim očekivano, ovaj poduhvat motivisao je velike prodajne lance poput Wallamarta da se pokrenu i promjene.

  Zato je teško zamisliti kako će već iduće godine u ovo vrijeme potrošački svijet kakav danas poznajemo izgledati, ali je jasno da će biti formiran u korist potrošača i njihovih potreba. (Investitor.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje