Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

5 beauty proizvoda koje ne smijete da dijelite

Preuzmite sliku

Postoje neke stvari koje nikako ne bi trebalo da dijelimo, kao što su na primjer beauty proizvodi i to iz zdravstvenih razloga. Prvo što vam vjerovatno pada na pamet je četkica za zube, ali su tu i druge stvari. Zato vam danas predstavljamo tih pet stvarčica koje nikako ne bi trebalo da dijelimo ni sa kim.

 • sminka-organizacija7
 • 1.Četkice za nanošenje šminke

  Četkice za nanošenje šminke,ako se ne mijenjaju na vrijeme ili ne čiste mogu biti prepune bakterija. Ako koristite nečiju četkicu, samo ćete prebaciti njihove bakterije na svoju kožu lica, što može dovesti do kožne infekcije. Infekcija se možda ne može vidjeti odmah, ali nakon jedne sedmice počećete da se pitate šta vam se desilo sa licem ili očima, a to sigurno ne želite da vam se desi.

  2.Maskaru

  Proizvode koji dolaze u kontakt sa tjelesnim tečnostima, nikada ne treba da se dijele. Koristeći nečiju maskaru možete izazvati očnu infekciju, kao što je konjuktivitis.

  3.Pincetu

  Svaki put kada iščupate dlaku sa pincetom, na njoj se nalazi mikroskopska količina krvi, što povećava rizik od prenošenja bakterija i dobijanja infekcije. Svaki estetičar bi trebalo da dezinfikuje svoj “alat”. A ako čupate obrve kod kuće, obavezno obrišite pincetu sa alkoholom nakon svake upotrebe – to će ubiti sve bakterije.

  4.Sjaj za usne ili balzam

  Usta su osjetljivi dio koji je podložan infekcijama, zato što nemaju spoljni sloj epiderma koji bi ih zaštitio. Najčešće pronađena bakterija na sjajevima za usne ili balzamima je ona koja izaziva prehlade, afte, pa čak i herpes.

  5.Brijače

  Već ste upoznati sa ovom činjenicom da ne treba dijeliti brijače, ali je opet moramo spomenuti i pokazati vam zašto ih je loše dijeliti zbog zdravlja. Kada se brijete, desi se da se posiječete (bilo to vidljivo ili ne), pa na brijaču ostaje krv i tečnosti iz vašeg tijela, zbog kojih se stvaraju bakterije, čak i poslije pranja brijača. Zaraženi brijači mogu da izazovu različite bolesti, kao što je hepatitis, stafilokoke i najopasniju – HIV.

  Ovo su pet proizvoda koje ne bi trebalo nikada da dijelite ni sa kim, pa čak i ako vam je ta osoba sestra ili majka. Zapamtite da oni proizvodi koji dolaze u kontakt sa našim tjelesnim tečnostima kao što su suze, nosna sluz, pljuvačka i krv nikada ne treba da se dijele. (zenskimagazin.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje