Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

10 namirnica za koje niste ni znali da se mogu zamrznuti

Preuzmite sliku

Umjesto bačenih i namirnica i novca – iskoristite ovu hranu maksimalno i sačuvajte je u zamrzivaču. Vino, smeđa riža, hljeb pa čak i jaja mogu se čuvati u frizeru.

Vino – 6 mjeseci
Ako ne možete popiti cijelu bocu i znate da ga nećete koristiti za jelo, zamrznite ga. Pretočite ga u posude za led i kada se zamrzne, premjestite u vrećice. Odlično će vam doći kad zatrebate malo vina za kuhanje – u umacima i gulašima.

Jaja – godinu dana
Razbijte jaja, umutite s mrvicom soli ili šećera, ovisno trebate li ih za slana ili slatka jela. Izlijte u vrećice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti.

Smeđa riža – godinu dana
Ova riža sadrži više ulja od bijele pa ne može toliko izdržati na polici. Kako je ne bi bacili jer je šteta zbog njezinih hranjivih sastojaka bolje je sačuvajte u zamrzivaču.

Maslac – 6 mjeseci
Kada naiđete na povoljnu akciju bez grižnje savjesti kupite potrebnu zalihu i zamrznite. Tako ćete ga uvijek imati pri ruci, a nećete se morati brinuti zbog isteklog roka.

Mlijeko – 3 mjeseca
Ako se u vašoj kući mlijeko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvijek imati spremnu. Najbolje ga je zamrzavati u posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Prije upotrebe ga dobro promiješajte. Preporučuje se mlijeko zamrzavati u plastičnim posudama, umjesto staklenih, jer se za staklo lijepi dio mlijeka pa tako ostajete bez kompletnih sastojaka.

Orašasti plodovi – 1-2 godine
Kako bi izbjegli užegnutost ovih vrijednih plodova zamrznite ih u plastičnim vrećicama.

Pasta od paradajza – 3 mjeseca
Ako vam je pasta u tubi trebala samo za jedno jelo i znate da je nećete uskoro koristiti – zamrznite je. Premjestite je u posudice za led, a kada se smrznu u vrećice.

Hljeb- 3 mjeseca 
Ako ste jedni od onih koji bacaju puno hljeba – zamrzavanje je pravo rješenje za vas. Okus će mu biti i dalje odličan, a vi ćete prestati bacati i novac i namirnice.

Javorov sirup (100-postotni) – zauvijek
Čuvate li ga u zamrzivaču, može trajati vječno.

Svježi začini – bosiljak, peršun, celer – 6 mjeseci
Operite, posušite, nasjeckajte i napunite posudice za zamrzavanje. Malo ih prelijte vodom i zamrznite. Ta kockica ujedno je i idealna mjera za većinu supa, variva i gulaša. Kada se smrznu u kockicama premjestite ih u vrećice za zamrzavanje. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,