Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Puračićko sijelo – Odmor za dušu i tijelo: Sutra počinje 151. vašer u Puračiću

zmijaaa
Preuzmite sliku

Popularno

Puračić je čaršija koja se u pisanim dokumentima pominje još 1249. godine. Bio je na “carskom putu” Tuzla-Visoko-Carigrad, pa se razvio u trgovinsko zanatsko središte.

zmijaaa

Već godinama, tačnije od davne 1824 godine, danima 12. 13. i 14 oktobra održava se vašer u Puračiću. Ove godine vašer se održava 151. put od njegovog postanka. Za vrijeme trodnevnog trajanja vašer posjeti desetine hiljada ljudi iz kantona, države ali i dijaspore.

puracic5

Naime, veliki broj posjetilaca iz dijaspore pređe ogroman broj kilometara da bi došli “maksuzije” na vašer kako bi zaigrali kolo pod šatorom “Refkinih ahbaba” ili recimo degustirali razne specijalitete s roštilja i mezili neizbježan vašerski specijalitet: Janjetinu. Ipak šećerna vata, orašnice i halva su zaštitni artikli svakog vašera pa iste možemo naći na gotovo svakom štandu.

vaseeer

Na svakom koraku možemo naići na Tombole ili druge igre na kojima je mogućnost osvajanja dobitka veoma mali. Ono što svaki vašer čini posebnim jesu šatori, izvorne pjesme, kolo i narodno veselje u kojem ne morate brinuti na stajling, frizuru, cipele i sve drugo o čemu vodite računa na zabavama ozbiljnijeg i kulturnijeg sadržaja.

A donosimo vam i neke od stihova sa dosadašnjih šatorskih veselja: “E moja kućo, zaključana žicom, zbog tebe mene, zovu pijanicom”, “Ej udovice, digni nogavice, malo više – malo više, nešto mi se diže”, “Ca ca cakana po stomaku mekana, po leđima tvrda da se bolje mrda” samo su neki od stihova koje možemo čuti u šatorskom ambijentu ili recimo, stihove poput: “Majka mi je govorila sine, ti ćeš biti legenda sa Drine”, “Dok sam trijezan nisam roba laka, kad popijem dobra mi je svaka”, “Ej moja kućo od bijeloga pruća i tebe ću popit do svanuća”.

Kao i sve godine do sada vašar u Puračiću će trajati tri dana i to 12. 13. i 14. oktobra.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: