Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zovko: Bez stabilnosti zapadnog Balkana nema ni sigurnosti EU-a

Preuzmite sliku

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko organizirala je u Splitu, kao potpredsjednica Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) zadužena za koordinaciju stajališta s grupama EPP-a u parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Evrope, konferenciju na temu “Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana”.

Stručnjaci iz područja sigurnosti i vanjskih poslova te zastupnici u Evropskom parlamentu, kao i zastupnici Hrvatskog sabora sudjelovali su u razmjeni mišljenja o sigurnosnim i obrambenim izazovima koji se nalaze pred Evropskom unijom, navodi se u priopćenju iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila Zovko, a svoje doprinose su dali ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina te predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta.

“Područje zapadnog Balkana sa svojom kompliciranom historijom i strateškim značajem zauzima značajno mjesto u širem diskursu europske sigurnosti i obrane. Nije slučajnost da se konferencija održala u Splitu, 50 km od granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje možemo vidjeti kako evropske sigurnosne i obrambene inicijative, poput EUFOR Althea-e, mogu donijeti stabilnost krhkim regijama”, istaknula je Zovko tokom otvaranja konferencije, napominjući važnost ove regije za obrambenu i sigurnosnu suradnju pri suočavanju s aktualnim hibridnim prijetnjama koje dolaze od malignih vanjskih utjecaja.

Zovko je pritom dodala da je sigurnost Evropske unije nerazdvojna od sigurnosti i stabilnosti njezinog neposrednog susjedstva.

Zovko je potom moderirala prvu panel raspravu o novom dobu evropske obrane i sigurnosti, gdje je upozorila da se budućnost Europske obrambene unije može graditi na naučenim lekcijama iz djelovanja i suradnje s partnerima u evropskom susjedstvu, a posebno na zapadnom Balkanu.

Drugi panel je moderirao predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, gdje su sudionici raspravljali o zapadnom Balkanu i Evropskoj obrambenoj uniji.

Današnji događaj označava još jedan nastavak u nizu konferencija Kluba zastupnika EPP-a koje Zovko organizira u raznim gradovima širom Evrope, nakon održanih događaja u Tallinnu, Helsinkiju i Sevilli, navodi se u priopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje