Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Žene žrtve nasilja odlučile da ‘prekinu šutnju’ i podijele svoju priču

Udruženje građana Vive Žene organiziralo je u srijedu u MZ Kiseljak – Tuzla prvi forum pod nazivom “Moja priča” i “Ženski lanac podrške”.

Forumu su prisustvovali profesionalci iz institucija i predstavnici udruženja koja se bave žrtvama nasilja, članovi ove lokalne zajednice, kao i žrtve nasilja koje su odlučile da “prekinu šutnju” i podijele svoju priču kako bi ohrabrile one koji trpe nasilje da naprave prijavu, kao i da svojom pričom potaknu profesionalce da govore o sistemu podrške.

Forum je organizovan u sklopu regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, a U.G. ‘Vive Žene’ su partneri na projektu.

Prema riječima koordinatorice projekta iz ‘Vive Žene’ Aide Mustačević Cipurković, veoma je važan prekid šutnje i vraćanje povjerenja u institucije.

– Jedna od značajnijih aktivnosti koja je urađena u proteklom periodu je razvoj “Ženskog lanca podrške”. Kroz desetomjesečni rad psihoterapeuta s grupama žena, a primjenjujući pri tome metodologiju “Ljudska biblioteka” dodatno ih se osnažilo da u svom djelovanju, sada kao društvene aktivistice, potaknu druge žene i djevojke na prekid šutnje o nasilju i na taj način djeluju proaktivno u rješavanju ‘vlastite intimne priče’ – kazala je Mustačević Cipurković.

“Ženski lanac podrške” je inicijativa utemeljena na ideji da žene žrtve nasilja stvaraju lanac podrške drugim skrivenim žrtvama i ženama koje su izložene opasnosti od nasilja. Kako je pojasnika Mustačević Cipurković, članice grupe se osnažuju da postanu javne govornice i edukatorice u borbi protiv nasilja nad ženama.

Na forumu su dvije hrabre žene, koje su osnažene kroz pomenuti program, govorile o teškom fizičkom i psihičkom nasilju koje su preživjele i na taj način poslale snažnu poruku javnosti o razornim posljedicama nasilja, te kako se uz adekvatnu sistemsku podršku može izaći iz začaranog kruga nasilja.

Naredni forumi tokom novembra i decembra bit će održani u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Odžaku i Brčkom, saopćeno je iz U.G. Vive Žene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,