Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Žene ravnopravno s muškarcima mogu da sudjeluju u odbrani i sigurnosti

Preuzmite sliku

Predstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS) su u okviru projekta „Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki“, koji finansijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative, razgovarali s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Osim što ima zavidnu i dugogodišnju političku karijeru, Pendeš aktivno sudjeluje u razvoju Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH još od 2004. godine. Prva je žena na poziciji ministrice odbrane, a, prije imenovanja na tu funkciju, bila je višegodišnja zamjenica ministra odbrane za upravljanje resursima i politiku i planove. Diplomirala je na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu 1988. godine.

Pendeš je podsjetila da je Bosna i Hercegovina jedna od prvih zemalja u jugoistočnoj  Evropi, te među prvih osam u Evropi, koje su usvojile  državni Akcioni plan baziran na UN-ovoj Rezoluciji 1325, prenosi Fena.

“Taj plan ne podrazumijeva samo osnaživanje uloge žene, nego prepoznaje sve probleme s kojima se žene susreću u društvu pa, između ostalog, njihovo zlostavljanje i diskriminaciju u političkom, javnom, kulturnom i svakom drugom obliku društvenog života. Na bazi tog akcionog plana, BiH je trebala kroz svoje parlamente na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini provesti određene aktivnosti kako bi postojeće zakonodavstvo uskladila s time”, rekla je ministrica odbrane BiH u intervjuu za Centar za sigurnosne studije (CSS).

Istakla je da ta rezolucija ne jača samo ulogu žene, „već se zapravo stvaraju uvjeti ili pretpostavke da se poduzmu aktivnosti koje će prevenirati određene probleme i posljedice s kojima se žene susreću“. Razlozi zašto se takva jedna rezolucija uopće usvojila su, rekla je ona, između ostalog i ratna dešavanja, u kojima su žrtve rata najčešće žene i djeca.

Kada govorimo o Ministarstvu obrane BiH, mogu reći da smo mi, što se tiče Rezolucije 1325, poduzeli određene aktivnosti u smislu prepoznavanja uloge žene u sigurnosnom sektoru. Nastojali smo da osobe koje smo poslali u mirovne misije, časnice ili vojnikinje, imaju adekvatan tretman i u tu svrhu svesrdno smo koristili njihova stečena iskustva za pripremanje slijedećih rotacija. Međutim, za to je jako bitna politika spolne ravnopravnosti, koja nije u biti bazirana na Rezoluciji 1325, već na prethodnim rezolucijama i generalno na ulozi žene u društvu. Mi smo nastojali, da kroz sva dokumenta koja proizilaze iz  Zakona o obrani i Zakona o službi BiH, pružimo jednake mogućnosti mladim ženama i muškarcima da se prijave na natječaje u Ministarstvo obrane, bilo da se radi o vojničkim pozicijima, dočasničkim, časničkim ili pozicijama državnih službenika. Osim toga, mislim da smo kroz određenu kampanju, provedenu uz podršku pojedinih veleposlanstava, poput  Kraljevine Norveške i Velike Britanije, ipak postigli da se značajan broj mladih žena opredijeli za vojnički poziv”, istakla je ministrica.

Budući da je ona prva žena na poziciji ministrice odbrane BiH, na pitanje da li to  imenovanje predstavlja i veća očekivanja za djevojke i žene u sferi odbrane u pogledu njihovog institucionalnog osnaživanja.

“Nisam sigurna da ću vam možda odgovoriti onako kako vi očekujete na ovo pitanje. Vezano za moje imenovanje na poziciju ministrice obrane, prethodila su i određena imenovanja na poziciju zamjenice ministra. S druge strane, smatram da je moja politička stranka prepoznala značajnu ulogu žene u političkom životu, pa je stoga jedna od prvih stranaka koja je pružila mogućnost ženama da budu i na određenim političkim funkcijama. Ovu poziciju shvatam kao čisto političku i svjesna sam da nije bilo političke stranke koja me je podržala,  vjerovatno ne bih bila na ovom mjestu”, odgovorila je Pendeš.

Važnost uloge i ravnopravnog učešća žena u sferi odbrane, te prednosti uključivanja žena u sigurnost, samo su neke od tematskih oblasti konferencija kojima je ministrica odbrane prisustvovala u prethodnom periodu. Na pitanje koje su to prednosti kada se govori u kontekstu Oružanih snaga BiH , Pedeš je istaknula da je uloga žene u političkom životu jako bitna.

“Pri tome ne mislim samo na njihov ukupni broj, već značaj i sposobnost žena da ravnopravno sa svojim  kolegama sudjeluju u kreiranju političkog života jedne države pa, tako, i u oblasti obrane i sigurnosti”, dodala je.

Također,  smatra da je uloga žena značajnija jer one na drugačiji način pristupaju rješavanju određenih problema i možda više, prilikom donošenja odluka, sagledavaju moguće posljedice.

Svaka mirovna misija podrazumijeva i značajne pripreme, kako psihičke, tako i fizičke, te određene treninge i edukaciju. Mi pružamo jednake mogućnosti i, naravno, podržavamo da se značajniji broj žena javi za sudjelovanje u mirovnim misijama”, rekla je Pendeš u vezi s unapređenjem učešća pripadnica oružanih snaga u mirovnim misijama.

Međutim, kaže ona, ne postoji preferencijalni tretman ni za žene niti za muškarce.“ Svi imaju jednake mogućnosti da prođu selekcioni proces i mislim da je broj žena koji je do sada sudjelovao u mirovnim misijama značajan i prepoznatljiv za prilike u Bosni i Hercegovini“. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,