Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog čega je zastava BiH 11. jula uklonjena sa bh. ambasade u Kanadi?

Uprkos instrukcijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, osoblje ambasade u Ottawi, predvođeno Markom Milisavom, u potpunosti je uklonilo zastavu BiH na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Širom planete, bosanskohercegovačke ambasade, organizacije i pojedinci obilježili su 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, prilikom kojeg je stradalo 8.372 muškaraca, ali i žena i djece. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dalo je instrukciju, po prvi put u svojoj historiji, da se zastave naše države ispred ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava spuste na pola koplja. Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi ovu instrukciju nije ispoštovala. Reakcija je uslijedila od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada, a njihovo pismo upućeno članovima Predsjedništva BiH i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković prenosimo u cijelosti.

“Vaša ekselencijo Šefik Džaferović Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

Vaša ekselencijo Željko Komšić Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

Vaša ekselencijo Bisera Turković Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Poštovani predsjedavajući Predsjedništva, poštovani član predsjedništva, poštovana ministrica,

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je 09. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici. U Instrukciji se između ostalog kaže: “Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora – šefova diplomatsko konularnih misija), su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.”

Veliki broj građana BiH koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u BiH su očekivali da ambasade BiH u Ottawi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu BiH na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Ottawi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi. Nažalost to se nije desilo.

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi ambasada BiH i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava BiH nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena. Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora BiH u Kanadi, Marka Milisava, je ponizio sve građane BiH u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio BiH i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država BiH su tako izdate od ambasadora BiH u Kanadi.

Bh. diplomate u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se ambasada BiH u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Kanade, ambasada u Otavi nikada nije obilježila 11. juli – Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja. Umjesto bh. diplomata koji moraju predstavljati državu BiH, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu.

Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH se zapravo ruši bh. država. Rušitelji države BiH su zauzeli ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i BiH i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija.

Tražimo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava. Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite džave koja ih dobro plaća. Ako ih se ne prizove disciplini zbog ovoga, može ih ojačati, odnosno pokazati da se nedisciplina i nepoštovanje instrukcija isplati, da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije koja ih podržava u lobiranju protiv države BiH.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje