Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Završena sjednica Doma naroda PSBiH: Nije prihvaćena hitna procedura o ukidanju akciza na gorivo

Preuzmite sliku

Završena je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj su delegati odbili da se po hitnoj proceduri razmatra zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Građani Bosne i Hercegovine čekaće još najmanje osam dana da saznaju kakvu bi sudbinu ovaj prijedlog mogao imati. Nakon glasanja postojala je opšta ali nije postojala entitetska većina. Izmjene Zakona o akcizama, kojima se ukidaju trošarine na naftne prerađevine na šest mjeseci, Predstavnički dom je usvojio prošle sedmice.

Predstavnički dom je, na prijedlog poslanika SDP-a, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru. Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. Po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da ovaj rok produži za još tri mjeseca.

Dom naroda PSBiH odbio danas razmatrati tri zakona važna za evropski put BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrste Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Prijedloge ova tri zakona na posljednjoj sjednici je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Bećirović je, predlažući njihovo uvrštavanje u dnevni red, kazao da državni organi BiH ne smiju biti mjesta gdje se opstruira, odugovlači, a pogotovo ne gdje se blokira evropski put BiH.

“Danas imamo priliku da djelima pokažemo opredjeljenje za evropske standarde i za ubrzanje našeg puta u Evropsku uniju. Shodno tome, predlažem da na današnjoj sjednici u dnevni red uvrstimo ova tri vrlo važna zakona za naš put ka EU”, kazao je Bećirović. 

Napomenuo je da se radi o zakonima koji su sadržani u 14 prioriteta sadržanih u Mišljenju Evropske komisije te ukoliko ih Dom naroda prihvati, BiH će imati pravo da zatraži dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. Delegati ipak nisu prihvatili da se ta tri zakonska prijedloga razmatraju na današnjoj sjednici. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje