Ponedjeljak, 22. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Završena ekshumacija na području Vozuće: Pronađeni posmrtni ostaci još dvije osobe

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, završena je ekshumacija koju je po nadzorom postupajućeg tužioca koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a ekshumirani su kompletni skeletni ostaci dvije osobe.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće, 1995. godine.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci su prevezeni u Banjaluku u nadležnost Zavoda za sudsku medicinu RS-a, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS-a, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici PS Zavidovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta, kao i pripadnici BH MAC-a i Federalne uprave civilne zaštite.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,