Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zatražiti pomoć za pronalazak kostiju živo spaljenih civila

Preuzmite sliku

U znak sjećanja na bošnjačke civile živo spaljene u kućama u Pionirskoj ulici i u naselju Bikavac u Višegradu, udruženje “Žena žrtva rata” će s preživjelim žrtvama i članovima porodica ubijenih obilježiti četvrtinu stoljeća od počinjenja jednog od najstrašnijih zločina u ratu.

Mirnom šetnjom, vjerskim obredima te postavljanjem spomen-ploče na Bikavcu, 27. juna obilježit će se sjećanje na bošnjačke civile živo spaljene prije 25 godina u Višegradu.

“Mi ćemo obilježiti Višegrad – gradom živih lomača. Ići ćemo prvo u Pionirsku, otići u džamiju – izvršiti obred, tevhid, i odatle ćemo krenuti s transparentima prema Bikavcu, gdje ćemo tog dana postaviti spomen-ploču u sjećanje na živo spaljene civile”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predsjednica udruženja Bakira Hasečić.

Prema njenim riječima, na komemoraciji ponovno će zamoliti svoje sugrađene za pomoć da pronađu kosti živo spaljenih civila, kako bi članovi njihovih porodica mogli dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

Hasečić je naglasila da je važno graditi kulturu sjećanja kako nikada ne bismo zaboravili živo spaljene civile, te dodala da je to opomena budućim generacijama da se zločini nikada ne ponove.

Esad Tufekčić, koji je na Bikavcu izgubio cijelu svoju porodicu, kazao je da će i ove godine otići na obilježavanje, ali da sve to doživljava veoma loše.

“Ja sam izgubio suprugu i dvoje djece – kćerku od pet godina i sina od godinu i po. Cijela moja porodica je tu stradala. Tu je bilo još dosta rodbine”, ispričao je Tufekčić.

On je rekao da je iz sela Holijaci čuo pucnjavu i rafalanje, te je dvogledom posmatrao kako nečija kuća gori, ali je tek nakon desetak dana saznao šta se dogodilo.

“Ja nisam znao o kakvom se zločinu radi. Da je tu spaljeno preko 70 živih soba… Ja dva-tri dana nisam suzu pustio, a hoću da eksplodiram. Treći ili četvrti dan, ne da sam plakao, nego vrištao… Sklanjao se od naroda, bježao. I dan-danas osjećam bol”, prisjetio se Tufekčić.

Haški sud je u decembru 2012. Milana Lukića proglasio krivim za spaljivanje civila u kućama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, kao i za druge zločine počinjene u Višegradu. Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, dok je njegov rođak Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Za učešće u zatvaranju žrtava i paljenju kuće u Pionirskoj ulici u ljeto 1992. godine, osumnjičen je i Radomir Šušnjar zvani Lalco, koji je u aprilu 2014. uhapšen u Francuskoj, a sud u Parizu je u aprilu 2016. donio odluku o njegovom izručenju u BiH.

Presudom u Haagu je utvrđeno da je u kuću u Pionirskoj ulici u julu 1992. zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, među kojima je bilo i žena i djece, koji su potom zapaljeni. Samo nekoliko osoba je preživjelo spaljivanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,