Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zajedničkim snagama ka tituli Evropske prijestolnice mladih 2025-26.

Preuzmite sliku

Na 2. samitu mladih 2022. godine čiji je cilj da Tuzla i Tuzlanski kanton pripreme i predaju kandidaturu za titulu Europske prijestolnice mladih 2025-26. aktivno je učestvovala i ministrica za kulturu, sport i mlade TK Ivana Mijatović.

Samit je nastavak projekta Festivala mladih koji u gradovima i općinama TK od avgusta okuplja organizacije, institucije, pojedince, različite nivoe vlasti i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u TK i Bosni i Hercegovini.

 • Naglasivši da Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo daju punu podršku nastojanjima da se stvore bolji uslovi za ostanak mladih u našoj domovini, ministrica Mijatović je kazala da je Vlada TK aplikacijski obrazac za evropsku prijestolnicu mladih uvrstila u Strategiju razvoja Kantona u narednih 5 godina.

  „Mislim da je to veliki iskorak i podrška mladim ljudima, da im kažemo koliko je u stvari nama stalo. Ono što je ovdje vrlo važno i bitno iskoristiti, jeste da mi već imamo Strategiju razvoja mladih ‘20-‘24. godina i sve one probleme koje smo detektovali u proteklom periodu i ono što ćemo možda detektovati, sve ono sa čime se mladi ljudi suočavaju, šta su njihovi ciljevi, misije, vizije i izazovi, pomoći će nam u izradi strateškog dokumenta mladih za području TK“, kazala je ministrica Mijatović ovom prilikom.

 • O perspektivama mladih i povezivanju sa svijetom ovom je prilikom govorila i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, koja je ukazala na važnost usmjeravanja svih napora ka cilju a on je kandidatura za titulu Europske prijestolnice mladih. „Postavite cilj, idite prema njemu. Sretna sam da Tuzla ovo radi jer je to važno za mlade ljude“, kazala je ambasadorica Strömquist.

  U okviru Samita potpisan je Memorandum o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Vijeća mladih i omladinskih organizacija kojim se nastoji kreirati i proširiti zajednički plan u narednih pet godina s ciljem apliciranja Tuzlanskog kantona na konkurs za Evropsku prijestolnicu mladih.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,