Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zabijelilo u većini regije: Sarajevo glavni grad sa najviše snijega

Preuzmite sliku

Minusi i snijeg karakterišu vrijeme jutros u regiji, a posebno je to izraženo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, Srbije, sjevera Crne Gore i krajnjeg istoka Hrvatske. 

Najveći sniježni pokrivač evidentiran je na sjeveru Crne Gore gdje su zabijelili i skoro svi gradovi. Tako je na Žabljaku visina snijega 75 centimetara, u Pljevljima 48, Plužinama 34, Kolašinu 32, Bijelom Polju 22, a u Beranama 20 centimetara.

Bjelašnica sa 71 centimetrom izmjerenog snijega najviše je zabijelila u Bosni i Hercegovini. Na Ivan-sedlu je 46, a u Gacku 45 centimetara snijega.

Interesantno je da je Sarajevo sa 39 centimetara snijega među glavnim gradovima rekorder na Balkanu.

Na Romaniji, odnosno na Sokocu, izmjereno je 28 centimetara snijega, u Foči 22, a u Rudom 20 centimetara.

Iako je snijeg registriran i u Srbiji, on je znatno manji od ostatka regije. Tako ga najviše ima na Zlatiboru, 40 centimetara, te na Kopaoniku 25 centimetara.

U gradovima Srbije je nešto manje snijega te je sa izmjerenih 18 centimetara Sjenica najviše zabijelila, dok u Loznici ima 14, Valjevu 13, te Beogradu i Novom Sadu po devet centimetara.

Snježno je i u Hrvatskoj, i to većinom na planinskim vrhovima, u Gorskom kotaru i na istoku Hrvatske.

Najviše snijega ima na Zavižanu – 60 centimetara, a u Delnicama 19, te Ogulinu 10 centimetara. Na krajnjem istoku je znatno manji, pa je u Vukovaru registrovano šest, a u Vinkovcima svega dva centimetra snijega. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,