Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za uklanjanje opasne deponije u Tuzli 2 miliona KM

Preuzmite sliku

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovor s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić o namjenskom prijenosu sredstava za sufinansiranje projekta za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni Tuzla, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Za sanaciju i uklanjanje deponije kruksa iz kruga bivšeg HAK- a u Budžetu Federacije BiH izdvojeno je 2.000.000 KM, a rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci.

  • – Ova deponija jedan je od najvećih ekoloških problema u Federaciji BiH. Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uradilo je istraživanje u kojem je navedeno da kruks i ostali hemijski spojevi, koji su pronađeni, predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, jer je otpad zakopan u zemlju pored korita rijeke Jale. Vjerujemo da će s ova dva miliona maraka, koliko smo izdvojili, ovaj višedecenijski problem građana tuzlanske regije biti riješen – rekla je ministrica Đapo.

    Ministrica Ajšić izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na izdvojenim sredstvima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje