Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Interes Srbije mir i očuvanje RS-a po načelima Dejtonskog sporazuma

Preuzmite sliku

Najvažniji interes Srbije je mir i stabilnost te očuvanje Republike Srpske (RS) po načelima Dejtonskog sporazuma, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Vučić je u izjavi za novinare kazao kako je na sastanku bilo riječi o svim aspektima saradnje Srbije i Republike Srpske.

– Analizirali smo ekonomske saradnje, sve naše projekte i mi ćemo prije kraja godine i početkom sljedeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku RS-u, a o iznosu novca ćemo obavijestiti javnosti. Nećemo ništa kriti, već ćemo se pohvaliti time – kazao je Vučić.

Dodao je kako se razgovaralo i o izgradnji zračne luke u Trebinju, a Vučić je optimistično najavio kako će prvi avionu iz Trebinja poletjeti već 2022. godine.

Najavio je i saradnju na izgradnji 17 kilometara autoceste od mosta preko Save na granici do Bijeljine, kao i rad na ujednačavanju školskih programa.

Na sastanku u Beogradu dogovoren je i zajednički praznik koji će se obilježavati 15. septembra, na dan probijanja solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Dodik je kazao kako je Vučića upoznao s provedbom Dejtonskog sporazuma, istakavši kako srpski narod u Bosni i Hercegovini nije zadovoljan trenutnom situacijom.

– Bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu želi degradirati RS. Uvijek me iznenade prijetnje ratom iz Sarajeva. (…) Naša politika je politika mira i tražimo da mir bude trajan i stabilan – poručio je Dodik.

Dodao je da su “Bošnjaci devastirali politički status Hrvata u Federaciji BiH” te da to isto žele napraviti Srbima.

– Ovih dana mogli ste čitati da neki zagovaraju nove ustavne promjene. Mi dobro znamo da to znači novo razvlašćivanje RS-a. Mi branimo međunarodni sporazum, želimo da se provodi Ustav iz Daytona i ne želimo da nam se nameću rješenja – kazao je Dodik.

Govoreći u statusu Kosova, Dodik je kazao politički predstavnici srpskog naroda u Bosni i Hercegovini neće dopustiti priznavanje nezavisnosti Kosova te da će pratiti politiku Srbije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje