Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić i Čović ukazali na odličnu ekonomsku suradnju između BiH i Srbije

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vućić izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako očekuje da će budući odnosi između Srba, Hrvata i Bošnjaka biti bolji, a ne lošiji te da će Srbija poštovati BiH kao što je to uvijek činila.

– Dat ćemo se od sebe da u miru i dobrim odnosima gradimo što bolju ekonomsku suradnju između dvije zemlje – kazao je Vučić, naglasivši pri tome kako je u ekonomskom smislu postignut ogroman napredak koji je dobar i za Srbiju i za BiH.

Dodao je kako, uz inače, bezbroj problema koje BiH i Srbija imaju u političkim odnosima, a koje pokušavaju da riješe, u regiji nema zemalja koje imaju brži rast ni u trgovinskoj razmjeni, ni u ekonomskoj suradnji od Srbije i BiH.

– U 2017. imali smo za 13,9 posto veću trgovinsku razmjenu između BiH i Srbije, a tisuće ljudi od toga žive. Dakle, naša trgovinska razmjena je milijardu i 726 milijuna eura. Kada se to usporedi s ranijem razdobljem, onda je jasno da smo od 2005 godine udvostručili našu trgovinsku razmjenu – kazao je Vučić novinarima nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Ćovićem.

Ustvrdio je kako je na sastanku bilo riječi i o tome kako dvije zemlje u narednom razdoblju mogu raditi i surađivati, dodavši kako je mostarski sajam izvanredna prilika za to, te da će na njemu nastupiti preko 60 tvrtki iz Srbije.

– Hvala Draganu (Čoviću) što nas je pozvao da budemo zemlja partner. Svojim angažmanom smo dokazali koliko nam je stalo do toga. Želim da pozovem sve Mostarce i Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju i da je posjete, kao što sve Srbe pozivam da posjete Hercegovinu, cijela je prelijepa – kazao je srbijanski predsjednik, zahvalivši Čoviću na pozivu da Srbija bude zemlja partner mostarskog sajma, kao i Mostarcima na gostoprimstvu.

Vučić je istaknuo je kako je s hrvatskim članom Predsjedništva BiH razgovarao i odnosima između dvije zemlje, ocijenivši kako je važno i potrebno da se prevladaju mnoge stvari iz prošlost, ali da to ne bude samo prazno slovo na papru, nego da svi gledaju u budućnost i surađuju.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Ćović zahvalio je Vučiću na dolasku u Mostar, kazavši kako je na sastanku razgovarano o suradnji između hrvatskog i srpskog naroda i otvorenim pitanjima između Srbije i BiH.

Naglasio je kako je zajednički cilj riješiti sva otvorena pitanja između BiH i Srbije.

– Ne samo granična pitanja, nego i mnogo druge stvari koje možemo zajednički unaprijediti. Čini mi se da idemo dobrim putem. Vjerujem da će ovo biti prigoda da se gospodarska suradnja značajno unaprijedi, s obzirom da je veliki broj tvrtki iz Srbije i BiH došao na sajam. To će biti šansa da osmišljamo ekonomsku budućnost zajedno – kazao je Čović, koji smatra kako se suradnja i robna razmjena između dvije zemlje može podići na veću razinu i da će u tome uvelike pomoći i mostarski sajam. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,