Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vrbas pocrvenio, sumnja se da je u rijeku izlivena krv

Preuzmite sliku

Banjalučka gradska inspekcija pokrenula je istragu nakon što su građani prijavili izlivanje velike količine nepoznate crvene tečnosti u rijekama Crkvena i Vrbas, javlja Fena.

V.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da su predstavnici vodne inspekcije, na prijavu građana, jučer oko 16 sati izašli na teren i utvrdila da je u Crkvenoj i Vrbasu izlivena velika količina crvene tečnosti, najvjerovatnije animalnog porijekla.

,,Po svemu sudeći, izgleda da se radi o ogromnoj količini životinjske krvi, ali ćemo u to moći biti potpuno sigurni tek nakon što Institut za javno zdravstvo analizira uzorke, koje smo uzeli na terenu”, naglasio je Kecman.

Istakao je da se radi o teškom ekološkom incidentu zbog čega će inspekcija preduzeti sve što je u njihovoj moći da otkriju počinioce.

Kecman je pozvao sugrađane da inspekciji prijave ukoliko posjeduju bilo kakva saznanja ili indicije ko je odgovoran za ovaj incident. To se, kako ističe, posebno odnosi na mještane Lauša, pošto prve indicije govore da je tečnost bačena u Crkvenu upravo u ovom banjalučkom naselju, da bi se dalje proširila i u Vrbas.

Kecman dodaje da će, bez saradnje sa građanima, biti teško utvrditi ko je odgovoran za incident.

,,Ovakvo ponašanje je nedopustivo i gradska inspekcija će preduzeti sve moguće mjere koje nam stoje na raspolaganju, da bi utvrdili ko je, konkretno, odgovoran za incident”, navodi Kecman.

Istovremeno, gradska inspekcija pokrenula je istragu i u vezi s drugim ekološkim incidentom, u vezi sa lokalitetom banjalučke Novoselije. Kecman kaže da je inspekcija reagovala nakon što su na društvenim mrežama osvanule fotografije kamiona Gradske čistoće sa provučenim crijevom prema Vrbasu.

,,Naši inspektori su već upućeni na teren kako bi na osnovu tragova na terenu utvrdili o čemu se konkretno radi, nakon čega će biti pokrenute sve zakonom propisane mjere”, kazao je Kecman.

Prema njegovim riječima, zakon u ovakvim slučajevima propisuje kaznu za preduzeće od 10.000 KM, a ako je riječ o fizičkoj osobi – 500 KM. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,