Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vodostaj Une dostigao najviši nivo od kada se vrše mjerenja, kako se nositi s poplavama?

Preuzmite sliku

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi u 22 sata iznosio je 347 centimetara što je najviši vodostaj od kada se vrše mjerenja, a i dalje raste prosječno 2 centimetra po satu.

Do danas je najviši izmjereni vodostaj bio 12. decembra 2022. godine i iznosio je 336 centimetara. Štab civilne zaštite Bosanska Krupa je u pripravnost stavio sve raspoložive ljudske resurse odnosno pripadnike Civilne zaštite, JKP “10 juli”, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva na području grada Bosanska Krupa, kako bi mogli intervenisati po dojavama.

Danas u toku dana su pripremljene i dovoljne količine vreća i pijeska.

U Bihaću više naselja poplavljeno, u Bosanskoj Krupi najavljen plimni val

Nakon večerašnjih hitnih sjednica štabova Civilne zaštite Bihaća i Bosanske Krupe, u oba ova grada proglašeno je vanredno stanje zbog izlijevanja rijeke Une iz korita što je prouzrokovalo velike poplave.

Vezano | U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće

Inače, u Bihaću je danas boravio i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, koji je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe, istakavši da je prognoza kako će Una u tom rejonu u večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

Također, kako su objavili iz Vatrogasne stanice Prijedor, vodostaj rijeke Sane u u ovom gradu u 23 sata iznosio je 467 centimetara i još uvijek je u porastu.

Šta možemo učiniti?

O svemu se oglasio i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić, koji je savjetovao građane šta da učine u slučaju poplava.

“1. Sve vrijedne stvari premjestite na više etaže u slučaju da procijenite na osnovu informacija nadležnih službi da će bujanje vodotoka izazvati niz ostalih problema.

2. U ovakvim trenucima, važno je slušati nadležne institucije. Slušajte preporuke nadležnih službi i kantonalnih civilnih zaštita.

3. Iako barijere za odbranu od poplava su se pokazale korisne, kao ove na slici koje se lako sastavljaju i sklapaju, većina naših kuća ih ne posjeduje. Vreće s pijeskom mogu služiti svojoj svrsi pod uslovom da ranije nisu korištene, tj. korištene više puta – tada gube svu svoju potrebnu funkciju.

4. Voda traži put gdje joj je najlakše izbiti na površinu. Osigurajte da su odvodi u kući otčepljeni, pogotovo u kupatilu.

5. Za svaki slučaj pripremite dovoljno suhe hrane i konzervi koje možete odložiti u slučaju da nailazi veći val. Također, osigurajte da imate i dovoljno medikamenata za prvu pomoć koje možete skloniti u neki ruksak ili torbu koju sa sobom nosite.

6. Iako malo izgledno, u slučaju da nadležni procijene da je evakuacija potrebna, učinite to. To uistinu i jesu najteži trenuci kada se emocija bori sa raciom, ali iskustva ljudi koji su iskusili poplave unazad 20 godina govore kako je ovo ispravan potez”, objašnjava bh. meteorolog.

“Uz nadu da će najgore ostati iza nas, potrudimo se da iduće poplave dočekamo sa znatno čišćim rijekama, širim i uređenim riječnim koritima i otčepljenim odvodima. Ovo prvo dvoje možemo, ali treće teško, budući da većina drenaža nije adaptirana za nove uslove klime i obilne padavine u kratkom vremenskom periodu.

Lijepo bi bilo kada bi ovakve barijere za prvu pomoć bile cjenovno prihvatljive i za svakog dostupne – ali nadati se da će u budućnosti konzumerizam ipak malo manje biti izražajan”, zaključio je Sladić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje