Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH će urediti tržište posredovanja u prometu nekretnina

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nekretnina.

U obrazloženju je navedeno da je uređenje ove oblasti nužno, s obzirom na to da je uspostavom tržišnih odnosa oživjelo tržište nekretnina, što je uticalo na pojavu velikog broja posrednika u prometu. Nepostojanje pravne regulative pogoduje pojavi sve većeg broja osoba koje posluju ne pridržavajući se pravila struke i koji nelegalnim radnjama nanose direktnu štetu klijentima i cijeloj struci.

Upravo stoga, obrazloženo je, da se javila potreba zakonskog uređenja ove oblasti kako bi građanima – potrošačima bila pružena bolja, profesionalnija i kvalitetnija usluga, po uzoru na poslovanje agencija zemalja sa uređenim tržištem, te ujedno uvedeno i više reda u ovu djelatnost.

Među ponuđenim zakonskim rješenjima je i uvođenje registra posrednika, kojeg na svojoj internetskoj stranici objavljuje Federalno ministarstvo trgovine kao javni dokument u čije podatke svako može besplatno imati uvid.

Zakon uređuje uslove za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, prava i obaveze posrednika, agenata posredovanja i nalogodavaca u prometu nekretnina, opće uslove poslovanja, sklapanje ugovora o posredovanju u prometu nekretnina, posredničku naknada, stručni ispit za obavljanje poslova agenta posredovanja u prometu nekretnina te nadzor nad primjenom Zakona.

Na pitanja koja nisu posebno uredena ovim zakonom primjenjuju se odredbe zakona kojim se ureduju obligacioni odnosi, saopćeno je iz Vlade FBiH nakon današnje sjednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,