Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće muftija donijelo fetvu: Praksa kremiranja tijela umrle osobe ostaje zabranjena za muslimane

Preuzmite sliku

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 21. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Između ostalih tema koje je Vijeće muftija razmatralo bilo je i pitanje šerijatskopravnog stava o kremiranju tijela umrle osobe, te je donijelo fetvu kojom takva praksa ostaje zabranjena za muslimane.

Vijeće muftija je dalo punu podršku nastojanju Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Jajce da zaštite vlasničko pravo nad Sultan Sulejmanovom – Fethija džamijom u Jajcu. Vijeće muftija je pozvalo sve subjekte uključene u predmet na poštivanje imovinskih prava Islamske zajednice nad ovom nekretninom, te da se suzdrže od svih radnji koje mogu narušiti odnose među pripadnicima različitih vjerskih zajednica.

Vijeće je razmatralo Izvještaj o aktivnostima organa i institucija Islamske zajednice u ramazanu 1440/2019. godine. U svim izvještajima koji su stigli iz muftijstava i mešihata posebno je bio evidentan porast broja mladih koji su tokom ramazana bili uključeni u brojne aktivnosti Islamske zajednice i njenih džemata. Analizirani su i rezultati aktivnosti koje je Zajednica provodila s ciljem pomoći pripadnicima Zajednice, ali i drugim građanima u stanju socijalne potrebe.

  • Vijeće je analiziralo i Izvještaj o mektebskoj nastavi za 2018. godinu te je konstatovano kako je i pored brojnih izazova, naročito sve manjeg broja djece u džematima, evidentan stabilan broj polaznika mektebske nastave.
    Na sjednici su razmatrani i Prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i zajednička jezgra Nastavnog plana i programa medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Odobrena je izmjena i dopuna nastavnih planova i programa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Data je saglasnost na izmjene i dopune nastavnog plana i programa islamske vjeronauke za osnovne i srednje škole. Na kraju je odobren prijedlog rebalansa budžeta Rijaseta za 2019. i upućen Saboru Islamske zajednice na usvajanje.

    Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja, navodi se u saopćenju agencije MINA. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje