Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara BiH demantuje informaciju o vraćanju “Bijelog hljeba”

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH danas je saopćenjem za javnost  reagiralo  na netačnu informaciju koju su objavili pojedini mediji u kojoj se navodi da Vijeće ministara BiH “dan nakon ukidanja bijelog hljeba, traži njegovo vraćanje”.

S obzirom da su se u pojedinim medijima pojavile dezinformacije da Vijeće ministara BiH, „dan nakon ukidanja bijelog hljeba traži njegovo vraćanje“, istu želimo demantovati i dostavljamo vam stvarne činjenice.

Vijeće ministara BiH je na 32. sjednici održanoj 19.11.2015.godine na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, utvrdilo Prijedlog nacrta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i poslalo ga u redovnu proceduru.

Takav Prijedlog Zakona je, pored umanjenja niza naknada, predvidio vremensko smanjenje naknade za „bijeli hljeb sa 12 na 6 mjeseci.

Dakle, Prijedlog Zakona je upućen u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije usvajanja odluke u Domu naroda, a ne kako to tvrde pojedini mediji, dan poslije usvajanja.

U međuvremenu je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 2.3.2016.godine usvojilo ukidanje naknade za „bijeli hljeb“.

Prema tome, Vijeće ministara BiH nije, niti bi ikada tražilo vraćanje „bijelog hljeba“. Naprotiv, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u potpunosti podržava prekjučerašnju odluku Doma naroda BiH o ukidanju „bijelog hljeba“ i ista će neizostavno, kroz dalju zakonsku proceduru biti ugrađena i postati dio konačnog teksta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje